Mi történt? Egyedül maradt az Orbán-kormány, füstbe mehet a Fidesz legnagyobb beruházása

Ebben is az utolsók vagyunk.

A meglévő hazai atomerőművi blokkok üzemanyag-ellátására a jelenleg elérhető egyedüli lehetőség az orosz behozatal – közölte a Népszava megkeresésére a Miniszterelnökség. Ez pedig erőteljesen ellentmond azoknak az információknak, miszerint Orbán Viktor Kötcsén azt állította volna, hogy a paksi, orosz fűtőelemeket franciára cseréljük.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) egyébként pont ezt követően egy „együttműködési megállapodást” kötött a francia Framatome-mal, mégpedig pont atomerőművi fűtőelemek, a nukleáris blokkok élettartam-hosszabbítása, valamint az SMR-nek nevezett, kis teljesítményű atomerőművekkel kapcsolatban.

„A Framatome jelenleg nem rendelkezik az orosz technológiával épült atomerőművek ellátására alkalmas üzemanyaggal”

– közölte a Miniszterelnökség.

Hozzátették: miközben a francia vállalat már dolgozik a fejlesztésen, a gyors, gyakorlati megoldást is csak több éves távon tartják lehetségesnek. Az egyetértési megállapodás alapján – fogalmaztak – az EM figyelemmel kísérheti a valós európai lehetőségek megteremtődését.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón minderről azt mondta,

az „új” blokkok tekintetében viszont mindenképp számítanak a franciákra.

A tárca hozzátette: „a Framatome közreműködése a paksi bővítésben közismert”, de a cég az új generációs atomreaktorokkal kapcsolatos képességei is elismertek.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a kormányzat érvelése, miszerint a Framatome orosz reaktorokhoz illeszkedő, fejlesztés alatt álló üzemanyag-kazettája a gyakorlatban is csak több év alatt lenne alkalmazható, a nemzetközi trendeket figyelembe véve,

megalapozatlannak tűnik.

Példaként említették, hogy a hozzánk sok tekintetben hasonló Bulgária, – amely mára teljesen levált az orosz gáztól – már tavaly év végén, tíz éves megállapodást kötött a francia vállalattal. Megjegyezték, Csehország idén márciusban vált le az orosz gázellátásról.

Jávor Benedek, a Párbeszéd-Zöldek európai parlamenti listavezetője a közelmúltban jelezte: Magyarországon kívül mára az összes EU-tagállam, ahol orosz tervezésű atomblokk működik – beleértve Finnországot és az unión kívüli Ukrajnát is –

már másra cserélte orosz fűtőelem-szerződését.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta, nem minden orosz tervezésű reaktorba illeszkednek egyforma fűtőelemek.

Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányfelelőse szintén megerősítette, hogy Pakson a többi, orosz típusú reaktorétól eltérő kazettákat használnak. Hozzátette: nem egyértelmű, hogy az oroszokon kívüli gyártóknak – akár az amerikaiaknak vagy a franciáknak – megérné-e egy kifejezetten Paksra tervezett termék kifejlesztése. Különösen azért, mert információi szerint a franciák meglehetősen tapasztalatlanok a kérdésben. A szakember szerint egy átállási folyamat – tesztekkel és engedélyezésekkel együtt – legalább 5-6 év.

Hangsúlyozta: a környezetvédő szervezet, úgy világszerte, mint Magyarországon,

határozottan ellenez minden atomerőmű-fejlesztést.

Kapcsolódó:

Méretes hátraarcra készülhet Orbán: Ha ezt meglépi, Putyin összes haragja a nyakába zúdul

https://nyugatifeny.hu/2023/09/12/nem-vart-visszavonulo-az-orban-kormany-vegleg-lefujhatja-a-tortenetenek-legnagyobb-beruhazasat

Valódi Hírek