Méretes hátraarcra készülhet Orbán: Ha ezt meglépi, Putyin összes haragja a nyakába zúdul

Érdekes információk szivárogtak ki a kötcsei találkozóról.

Orosz üzemanyag helyett franciával működhetne Paks

– a Telex friss információi szerint Orbán Viktor többek között erről is szót ejtett a zárt körű kötcsei találkozón.

A miniszterelnök az értesülések szerint bizalmasaival megosztotta: az első körben Paks I. „orosztalanításáról” lenne szó.

Aszódi Attila nukleáris szakember úgy véli, egy alternatív üzemanyag-beszállító felkutatása az ellátásbiztonság és az ár szempontjából is fontos lenne.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára és a paksi bővítés korábbi kormánybiztosa megosztotta, hogy az Európai Unióban már évek óta megvan a szándék új beszállítók keresésére – már a Krím 2014-es orosz annektálása után elkezdtek komolyabban foglalkozni a kérdéssel.

A már több mint egy éve folyó orosz-ukrán háború miatt pedig a közösségnek létfontosságú, hogy ne legyen kiszolgáltatva Vlagyimir Putyinéknak – fogalmazott a szakértő.

Elmondása szerint az utóbbi időben a világ atomiparában kiemelkedő szerepet kapott a francia Framatome: dúsításban már felvehetik a versenyt az Egyesült Államokkal, atomerőmű-projektekben pedig még jobban is teljesítenek.

Megjegyezte: a magyar miniszterelnök már csak politikai okokból is nyithatott Franciaország felé – Paks II. kapcsán hónapokig tartó vitán vannak túl. Ezzel kapcsolatban mellesleg bonyolultabb a helyzet: itt a hivatalos kormányzati kommunikációból az rajzolódik ki, hogy töretlen az elköteleződés az orosz reaktor iránt.

Kapcsolódó cikkek:

Megérkeztek Putyinék Magyarországra: Nekiálltak a következő évek legsúlyosabb építkezésének

https://nyugatifeny.hu/2023/09/11/videoval-szijjarto-peter-egyszer-csak-vallott-arrol-miert-kell-baratkoznia-putyinnal-az-orban-kormanynak

Valódi Hírek