Itt a bejelentés: Romániában is megalakult a Fidesz (+fotó)

Ott is megvetik a lábukat.

Hét, Bukarest környékén élő személy megalkotta a Fiatal Demokraták Szövetségét, vagyis az Alianța Tinerilor Democrați pártot. Így pedig ha a bukaresti bíróság novemberben jóváhagyja a pártbejegyzési kérelmet, úgy már Romániában is lesz Fidesz.

A Transtelex beszámolója szerint az alakulatot hét, Bukarest környékén élő személy alapította, akik közül öten az aromán kisebbséghez tartoznak. A G4Media arról írt, hogy az alapítók egyike az FCSB futballklub tulajdonosának, Gigi Becali ismert üzletembernek az unokaöccse.

Zguma Tănase, a párt elnöke állította, a szervezetnek nincsen köze Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, hiába ugyanaz a neve a partjaiknak. Közölte: a bírósági ítélet meghozataláig nem kíván részleteket megosztani pártja irányvonaláról sem, amit azzal indokolt, hogy korábban már részt vett egy hasonló, ám kudarcos véget ért pártalapítási kísérletben. Csak annyit közölt, hogy a szövetség nem etnikai jellegű, azaz nem csak az arománok érdekeit tartja majd szem előtt, hanem minden román állampolgárét.

„Azt akarjuk, hogy valami megváltozzon, mert ez tűrhetetlen, hogy a politikai osztály összes tagja egyforma már”

– emelte ki a pártelnök.

Mint írták, az arománok egy néhány tízezer főt számláló, hivatalosan el nem ismert etnikai kisebbséget alkotnak Romániában. A történészek többsége az arománokat a romanizált trák népesség leszármazottainak tekinti, akiknek sikerült túlélniük a Kelet-Balkánon. A nagy juhnyájakkal rendelkező félnomád pásztorok mintegy 700 évvel ezelőtt főként a mai Albánia területén telepedtek le, ahonnan egy oszmán támadás után szétszóródtak, átvéve a befogadó országok szokásait, ragaszkodva ugyanakkor az identitásukhoz.

Valódi Hírek