Óriási botrány: Kiderült, Pintér Sándor miatt tiltották le egyik percről a másikra a börtöninterjút

Egyre nő a vihar a Portik-sztori miatt.

Félbeszakították az Átlátszó korábbi interjúját Portik Tamással, valamint az elkészült rész közlését is megtiltották – a helyiségbe besétáló, főfelügyelőnek szólított egyenruhás férfi technikai okokra hivatkozott, pedig a Skype-videó kép- és hangminősége is rendben volt.

Az ügy kapcsán az Átlátszó a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) törvényességi felügyeletét ellátó Legfőbb Ügyészséghez fordult válaszért.

Emellett Portik Tamás ügyvédje is beadvánnyal fordult a BVOP felé, Vajda Zoltán országgyűlési képviselő pedig Polt Pétert kérdezte a történtekről.

Utóbbi szerint kép- és hanghiba miatt szakították meg az interjút, valamint az egyebek között Pintér Sándorra is vonatkozó, Portiknak az interjúra való felkészülés céljából küldött kérdéseik miatt nem engedélyezték a beszélgetés folytatását.

Polt Péter úgy fogalmazott:

„A sajtó képviselőjének az elítélti nyilatkozattétel folytatására irányuló kérelmét a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka (továbbiakban: országos parancsnok) újabb nyilatkozattételre irányuló kérelemnek tekintette, és azt – az utóbb közölt további újságírói kérdésekre figyelemmel – elutasította. A határozattal szemben benyújtott jogorvoslati kérelmet a Fővárosi Törvényszék elbírálta és a megtámadott határozatot – mint jogszerűt – helybenhagyta.”

Az Átlátszó beazonosította, hogy a kérdések egy része a belügyminiszterre vonatkozott. Mint írták, az interjú közlését ugyan megtiltották, de azokat az írásban a BVOP-n keresztül előre megküldött kérdéseket, amelyekre Portik Tamás – az első kivételével – nem tudott az interjú során válaszolni, leközlik.

Így hangzottak a kérdések:

  • „Olvasta-e Dezső Andrásnak az Ön életútjáról »Nagyfőnök – Portik Tamás és körének felemelkedése és bukása« címmel írott könyvet? Mi a véleménye az ott leírtakról?
  • Ha nem Ön követte el azokat a cselekményeket, amelyek a fentebbi mű (illetve az arról írt cikkem) témáját is jelentik, illetve amelyekben vádat emeltek, bírósági ítéletek születtek, tárgyalások folynak, akkor Ön szerint mi lehet az oka, hogy a hatóságok ezeket Önnek tulajdonítják?
  • Ön szerint kik követhették el ezeket – például Prisztás József, illetve Fenyő János meggyilkolását, az Aranykéz utcai robbantást? Van, illetve lehet-e Ön szerint olyan » alternatív gyanúsított”, aki elkerülte a hatóság figyelmét?
  • Vannak-e olyan tények, bizonyítékok, amelyek a vádakat cáfolják, illetve az Ön ártatlanságát bizonyítják?
  • Az Ön 2012-es letartóztatása előtt felmerült-e Önben, hogy ezekkel Önt fogják meggyanúsítani, eljutott-e bármiféle olyan információ Önhöz, hogy a letartóztatására, továbbá vádemelésre készülnek Ön ellen?
  • Észlelt valamit abból, hogy megfigyelik, illetve titkos nyomozás, adatgyűjtés folyik Önnel szemben?
  • Az Önt érintő egyik vallomás szerint Önhöz köthetőek olyan cselekmények, amelyeknek politikai hatása volt, így a rendőri csúcsvezetést, Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitányt megbuktató 1996-os kézigránátos támadássorozat, illetve a Fidesz és Kisgazdapárt székházai, politikusai elleni bombamerényletek. Ön szerint mi lehet e vallomás hátterében?
  • A már idézett könyv szerint és/vagy az Ön elleni eljárások során olyanok is terhelőnek vélt adatokat szolgáltattak Önről a hatóságoknak, akikkel Ön üzleti kapcsolatban volt, illetve közel álltak egymáshoz, így Drobilich Gábor, Radnai László és a Fürge becenevű Szemán József. Mi lehet az oka, hogy ilyeneket állítanak? Ön mit gondol róla, miért tesznek ilyen állításokat?
  • Önnel kapcsolatban a politikai mellett titkosszolgálati szálak is felmerültek. Gondolok itt a Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjével lezajlott találkozójára, melyről Ön a Rádi Antónia kollégámnak, ugyancsak az Átlátszóban adott 2015. március 2-i interjújában azt mondta: »Közepesen érdekes puhatolózó tárgyalások voltak, de valójában csapda Pintér kérésére. 

    Az ő érdeke volt, hogy odamenjek, exponáljam magam. […] Pintér abszolút orbánista, a miniszterelnök első számú támasza.Kereste a lehetőséget azoknak a lejáratása, akiket a Fideszen belüli ellenzéknek tart…[…] Vajtó Lajos üzletember, a lóversenyvállalat akkori igazgatója közvetítette ki a találkozókat, ő mindkét irányban jó kapcsolatokat ápol. Vajtó Pintér embere.« – mondta akkor Ön.

    Pintér Sándor miért akarta Önt csapdába csalni? Pintérnek szerepe lehetett az Ön elleni gyanúsításokban is? Vannak esetleg Pintér Sándor szerepére vonatkozó, azt bizonyító további tények, összefüggések az Ön birtokában? Ön szerint a letartóztatása politikai okból történt?

  • Felmerült Önnel kapcsolatban, hogy együttműködött az FBI-jal. Tudná kommentálni ezt az értesülést?
  • Csipak Péter ingatlanberuházó a korábbi interjúja szerint megkereste Önt, hogy » kéne pénz a Belvárosra. Pasaréten találkoztunk egy étteremben, nem hinném, hogy letagadná, ha megkérdezik, de ha igen, gondban lesz, mert van hangfelvétel, biztos helyen.« Ez a hangfelvétel szerepet játszott bármiféle hivatalos eljárásban? Vannak esetleg további, másokra vonatkozó hangfelvételei is?
  • 2015-ben, a fent említett Átlátszó-interjúban azt mondta: » Arra készülök, hogy kijövök innen. Naponta kocogok az udvaron, diétázom, én kelek elsőként az ébresztőre […] Én arra készülök, hogy ezek az ügyek, amik miatt most itt vagyok, hamarosan széthullanak, és én szabadon távozom.« Most hogy látja, mennyi esélye van arra, hogy felmentsék, illetve kijöjjön a börtönből?”

A portál hozzátette: dolgoznak rajta, hogyan lehetne a jelenlegi döntést orvosolni. Emellett folytatják az oknyomozást, hogy kiderüljön, miért akarják ennyire megtiltani, hogy Portik Tamással interjú készülhessen.

Valódi Hírek