Itt a válasz: Vlagyimir Putyin rendkívüli üzenetet küldött Szijjártó Péternek

Reagált az orosz vezető.

Hibás politika volt tankokat küldeni 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén a Reuters hírügynökség beszámolója szerint.

„Régóta elismertük, hogy a Szovjetunió politikájának ez a része helytelen volt,

és csak feszültséghez vezetett. A külpolitikában nem szabad semmi olyat tenni, ami egyértelműen ellentétes más nemzetek érdekeivel. De éppen ez az a gereblye, ezek azok a gereblyék, amelyekre a vezető nyugati országok, elsősorban az Egyesült Államok ma rálépnek”

– hangoztatta az Ukrajna ellen háborút indító orosz diktátor.

Putyin ezzel a kijelentésével a moderátornak arra a megjegyzésére reagált, hogy több ország, köztük Magyarország és Csehország szerint Oroszország a szovjet korszakban gyarmatosítóként viselkedett, amikor csapatokat vezényelt ezen országok fővárosába.

Azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok „nyomást gyakorol a szövetségeseire, a partnereire”.

„Nekik nincsenek barátaik, csak érdekeik vannak. Ez az ismert brit képlet folytatása”

– magyarázta Putyin.

Mi is megírtuk, hogy óriási botrány robbant ki a közelmúltban abból, hogy a 11. osztályosoknak szóló orosz történelemkönyvben a szabadságukért harcoló magyar forradalmárokat fasisztáknak bélyegezik, és arról értekeznek, hogy az orosz csapatoknak nem kellett volna kivonulniuk Magyarországról. A ledöntött budapesti Sztálin-szobor fejét ábrázoló fotó alá pedig azt írták:

„a fellázadt radikálisok, akik között nem kevesen voltak még a fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak egykori harcosai közül, a felkelés során nemcsak a szovjet emlékművek és szimbólumok elleni vandalizmussal, hanem a Magyar Dolgozók Pártja képviselői, a rendfenntartók és családtagjaik nagy számban történt meggyilkolásával is kitüntették magukat. Még a különlegesen védett létesítményeket őrző sorkatonák is vadállati mészárlás áldozatai lettek.

Arról is írtunk korábban, hogy az üggyel kapcsolatban Szijjártó Péter kijelentette: vannak olyan kérdések, amelyekről – fogalmazott – a kormány még csak vitázni sem hajlandó.

„Magyarország történelmét, a magyar embereket, a magyar emberek szabadságvágyát mindenkinek tiszteletben kell tartania. 1956, az akkori forradalom a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata, amikor a magyar emberek a szabadságuk, az ország szuverenitása érdekében az életüket is odaadták”

– magyarázta Szijjártó.

„Tehát erről a kérdésről még csak vitázni sem vagyunk hajlandók (…) Minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős.

Minden ezzel ellentétes minősítgetést kikérünk magunknak, visszautasítunk”

– tette hozzá.

Kapcsolódó:

Mi a fene zajlik itt? Teljesen váratlan fordulatot vett az orosz tankönyvbotrány – megszólaltak Putyinék

https://nyugatifeny.hu/2023/09/02/erre-mit-lep-orban-sulyos-dolgok-derultek-ki-putyinek-tankonyverol

Valódi Hírek