Újabb orvosokra csaptak le a nyomozók a sorozatos költségvetési csalások miatt (+videó)

Az ügynek immár 51 gyanúsítottja van.

Újabb 7 gyanúsított került a rendőrség látókörébe a gyógyászati segédeszközök ügyében.

Ahogy korábban írtuk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája (KR NNI) még tavaly ősszel kezdett nyomozni a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatban elkövetett költségvetési csalások miatt. Az ügyön

már 12 nyomozócsoport dolgozik,

sőt több vármegyei rendőrkapitányság is becsatlakozott a csalások felderítésébe.

Májusban 2 szegedi orvost vettek őrizetbe a rendőrök, februárban 3 szakembert és 2 cégvezetőt is letartóztattak.

A KR NNI kedden újabb 17 helyszínre szerveztek akciót: Budapest mellett Pest, Nógrád, Csongrád-Csanád vármegyékben, illetve az ausztriai Bludenz városában hajtottak végre kutatásokat és elfogásokat a rendőrök.

Összesen 7 személyt fogtak el, köztük 4 cégvezetőt, 2 orvost és egy asszisztenst. Az intézkedésben összesen 140 rendőr vett részt, köztük 4 osztrák. Az Ausztriában történt kutatások párhuzamosan zajlottak a hazaiakkal: a hatóság emberei 15 telefont és SIM-kártyát, 8 számítógépet, 17 adathordozót foglaltak le, valamint kimentettek 5 terabájtnyi adatot is.

A gyanú szerint a visszaélések hasonlóan történtek, mint a korábbi esetekben: az orvosok különféle gyógyeszközöket és speciális intelligens kötszereket írtak fel olyan pácienseknek, akik meg sem jelentek a szakorvosi ellátásukon, ráadásul a felírt eszközök használata sem volt indokolt számukra.

Sőt, a gyógyászati segédeszközök kiskereskedelmével, valamint idősek fogyatékosellátásával foglalkozó 3 cég

közel 400 millió forintnyi állami támogatást kapott vissza az évek alatt

– mindezt jogosulatlanul.

A cégekkel kapcsolatban álló gyanúsított például 107 millióval gazdagodott a csalások során, az asszisztens pedig több mint 5 milliót tehetett zsebre.

A napokban elfogott orvosokat, cégvezetőket és asszisztenst költségvetési csalással gyanúsítják, a kiskereskedelemmel foglalkozó személynek és az orvosírnoknak ezen felül még üzletszerű vesztegetés miatt is felelnie kell – emelte ki a rendőrség közleményében.

Mint írták, a 7 gyanúsított közül 4-et (a vállalkozó nőt, 2 cégvezetőt és az orvosi asszisztenst) bűnügyi őrizetbe vették a nyomozók, és kezdeményezték letartóztatásukat. Emellett 2 orvos és egy cégvezető szabadlábon védekezik.

A KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal a kutatások során 4 személygépkocsit, valamint számlákon és készpénzben összesen több mint 32 millió forintot foglalt le.

A „cipős akták” hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek: a kedden elfogott személyekkel együtt az ügycsoportnak mára 51 gyanúsítottja van, közülük 20 orvos.


(PoliceHungary/YouTube/police.hu nyomán)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek