Mi történt? Döntött a médiahatóság Bayerék tévéjének hírhamisításáról

Ennyi volt a történet.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa bírságot szabott ki 4,15 millió forint értékben a Rádió 1-re a Balázsék című reggeli műsor egyik adása miatt. A testület emellett hat különböző, a SkyShowtime streamingszolgáltatáson elérhető filmmel kapcsolatban is jogsértést tárt fel.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a Rádió 1 szolgáltatójára egy bejelentés nyomán indult eljárás eredményeképpen rótta ki a bírságot a testület,

a Balázsék című műsor március 17-én reggel sugárzott adásában elhangzottak miatt.

A vizsgálat megállapította: a reggel 6 és 10 óra között sugárzott adás nem felelt meg a szolgáltató által meghatározott III. korhatár-kategóriának, annak nyelvezete alapján azt a 16 éven aluliak számára nem ajánlott, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni.

Mivel a Rádió 1 hálózatosan működő, körzeti vételkörzetű szolgáltatás, így a reggeli műsorszámot harminc, hálózatba kapcsolódó rádió közvetítette.

A tájékoztatás szerint a médiahatóság vizsgálta a SkyShowtime kínálatában szereplő A boszorkány, Babylon, Chucky kultusza és Overlord című filmeket, amelyeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolt, ez a kategorizálás pedig a Médiatanács számára is irányadó.

A szolgáltató ezzel szemben a fenti alkotásokat „16+” korhatár-megjelöléssel tette elérhetővé.

Amennyiben a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottaknak minősülnének – közölte az NMHH.

A közlemény szerint a szolgáltató magyarországi kínálatában szintén nem megfelelő besorolással szerepelt „12+” korhatár-megjelöléssel ellátva a Barry Seal: A beszállító című film, amely a magyar szabályozás értelmében a „16 éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába sorolandó. A Minyonok: Gru színre lép című alkotás esetében épp a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” besorolást tette volna indokolttá annak tartalma és nyelvezete, ám azon 6-os karika szerepelt – állapította meg a Médiatanács.

A hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól látható módon fel kell tüntetniük,

ez azonban a SkyShowtime felhasználói felületén nem teljesült.

A szolgáltató műsorai csak regisztrált felhasználóknak, belépés után érhetők el, itt a műsorszámok egyes ikonjain korhatári kategória nem szerepel, az csak akkor válik láthatóvá, ha a felhasználó az adott műsorszámra kattint. Mivel a SkyShowtime szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti az illetékes társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét – tájékoztatott az NMHH kommunikációs igazgatósága.

A közlemény szerint a hatóság szintén vizsgálta a Hír TV csatornán július 17-én többször adásba került híradóra érkezett panaszokat, amelyekben a bejelentők azt kifogásolták, hogy a műsor egyik tudósításában egy orosz­-ukrán háborús hír illusztrációjaként egy angol futballszurkolókat ábrázoló bejátszást használtak fel. A bejelentések nyomán lefolytatott hatósági ellenőrzés

nem állapított meg jogsértést:

a műsorban gyűlöletkeltésre, kirekesztésre alkalmas tartalom nem jelent meg – írták.

A Médiatanács hatáskör hiányában a mulasztás tényleges megtörténtét nem vizsgálhatta, tekintettel arra, hogy a médiaszabályozásban foglalt rendelkezések megsértésének gyanúja nem merült fel. A médiaszolgáltatók aggályos magatartása nem feltétlenül valósít meg médiaigazgatási jogsértést, ugyanakkor a médiaetika elveinek és a tisztességes tájékoztatás morális követelményeinek a betartása a felelősségi körükbe tartozik, amely jogi eszközökkel nem minden esetben kényszeríthető ki – olvasható a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/07/22/vegkepp-betelt-a-pohar-a-magyar-ujsagirok-orszagos-szovetsege-kemenyen-nekiment-a-hirtv-nek

Valódi Hírek