Kőkemény csörte a Fideszben: L. Simon László nekirontott Lázár Jánosnak, amiért bálványozta Horthy Miklóst

Úgy látja, ezt most túltolta Lázár.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége szerdán. A beszélgetés során szó esett Lázár János vasárnapi Kenderesen elmondott beszédéről is, amelyben a miniszter fennhangon dicsőítette Horthy Miklóst.

„Óvatosan kell fogalmazni Horthyval kapcsolatosan, mert nem lehet, hogy csak a pozitívumokat látjuk és nem vesszük tekintetbe azon zsidó származású honfitársaink érzékenységét (…)”

– mondta az üggyel kapcsolatban L. Simon László.

L. Simon László elmondta, szerinte árnyaltabban kell megközelíteni a kérdést: Horthy vitathatatlan érdemének tartja, hogy „rendkívül jól választotta meg az ország vezetőit, politikai stabilitást hozott és kivezette az országot a teljes reménytelenségből”, ugyanakkor jelezte azt is, hogy

nem tudta elkerülni az ország belesodródását a háborúba, és nem tudta kezelni a németeket.

L. Simon emlékeit felidézve beszélt arról is, hogy korábban még jól tudtak együtt dolgozni Lázár Jánossal, a holokauszt 70. évfordulójára együtt csinálták az emlékbizottságot.

„Akkor teljesen egy platformon voltam Lázár miniszter úrral, nem gondolkodott máshogy,

valószínűleg elragadta a hév”

– fogalmazott.

A főigazgató nehezményezte azt is, hogy a kenderesi kiállítást nem ők szervezhették meg, pedig ő az egyik kezdeményezője volt annak, hogy ez megvalósuljon, és mint mondta, koncepciót is kidolgoztak rá. Elmondta, Fazekas Sándor volt földművelésügyi miniszterrel inkább az első és második bécsi döntés utáni időszak infrastrukturális fejlesztéseire, a vasútépítés értékeire akartak volna koncentrálni,

és nem Horthy Miklós személyét állították volna a középpontba.

Ám a főigazgatón kívül korábban már mások is bírálták Lázár Jánost beszéde miatt. Frölich Róbert, országos főrabbi reagálva Lázár kijelentéseire, kifejtette: egyetért a miniszterrel, de az egykori kormányzó megítélésében teljesen más véleményen van. Frölich két Horthy-idézetet osztott meg, hogy illusztrálja, mire gondol. A két idézetből az egyiket Horthy Miklós 1940-ben Teleki Pálnak írta, a másikat pedig 1943-ban Adolf Hitlernek címezte.

„Az Egyesült Államokat aggasztja,

hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak”

reagált David Pressman, amerikai nagykövet Lázár János szavaira.

(US Embassy Budapest/Facebook)

Kapcsolódó:

Bepöccent a főrabbi a Horthy Miklóst méltató Lázár Jánosra: Burkolt üzenetet küldött a miniszternek

Dagad a botrány: David Pressman keményen beleszállt Lázár Jánosba, amiért ajnározta Horthy Miklóst

 

Valódi Hírek