Dagad a botrány: David Pressman keményen beleszállt Lázár Jánosba, amiért ajnározta Horthy Miklóst

Kiütötte a biztosítékot a miniszter.

Megírtuk, hogy Horthy Miklós újratemetésének 30 éves évfordulóján járt vasárnap Lázár János Kenderesen, aki méltatta is az egykori kormányzót.

„Manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van. Én azt gondolom, hogy világosan és egyértelműen kell beszélni: ma, akik itt összejöttünk, azok tisztelik Horthy Miklóst és emlékét”

– fogalmazott az építési és közlekedési miniszter.

Frölich Róbert, országos főrabbi reagálva Lázár János kijelentéseire, kifejtette: egyetért a miniszterrel, de az egykori kormányzó megítélésében teljesen más véleményen van. Frölich két Horthy-idézetet osztott meg, hogy illusztrálja, mire gondol. A két idézetből az egyiket Horthy Miklós 1940-ben Teleki Pálnak írta, a másikat pedig 1943-ban Adolf Hitlernek címezte.

„Az Egyesült Államokat aggasztja,

hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak”

reagált David Pressman, amerikai nagykövet Lázár János szavaira.

Frölich Róbert Facebook-bejegyzését az amerikai nagykövetség is megosztotta, David Pressman pedig kiemelte:

Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidók lemészárlásában a holokauszt idején.

Lázár még nem reagált a főrabbi bejegyzésére, ugyanakkor stábja megosztotta vasárnapi beszédét közösségi oldalán, így pedig már meghallgatható, miként magasztalja Lázár az egykori kormányzót.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Lázár János beszédére közleményben reagált. A szervezet hangsúlyozta: a volt kormányzó kritikátlan dicsőítése

történelemhamisítást jelent.

A Mazsihisz közölte: akik harsányan ünneplik Horthyt, nem egyszerűen a kormányzó személyét kívánják tisztára mosni, hanem az egész Horthy-korszakot. Hozzátették: annak csak egyes pozitívumait emelik ki, viszont szándékosan elfeledtetni igyekeznek a zsidóellenes intézkedések sorozatát, az ártatlan százezrek deportálását, a magyar zsidóság elpusztításában játszott állami szerepet.

(Robert Frolich/Facebook / US Embassy Budapest/Facebook nyomán)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/09/05/bepoccent-a-forabbi-a-horthy-miklost-meltato-lazar-janosra-burkolt-uzenetet-kuldott-a-miniszternek

Valódi Hírek