Mi lesz ebből? Megszólalt Orbánék nagy tesztjéről az osztrák külügyminiszter

Szerinte jogosak az aggodalmak Orbánékkal szemben.

Az osztrák külügyminiszter nem ért egyet azokkal a törekvésekkel, amelyek megvonnák Magyarországtól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét – erről beszélt az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban szerdán.

Alexander Schallenberg populista megközelítésnek nevezte ezeket a kísérleteket. Hozzátette azt is, hogy bár szerinte Orbán Viktor magyar miniszterelnök EU-ellenes hozzáállása miatt jogosak az aggodalmak,

az elnökség teszt lehet Orbánék számára.

„Pusztán az a tény, hogy egy állam tölti be az elnökséget, arra kényszeríti, hogy semleges közvetítőként próbáljon fellépni a közös európai döntések meghozatala érdekében”

– magyarázta.

Schallenberg azt is mondta, hogy a magyar politikusokkal nagyon világosan kell beszélni. Elmondta azt is, hogy nagy támogatója vagy a jogállamisági feltételrendszernek, és annak, hogy visszatartsák a forrásokat. Ugyanakkor szerinte,

ha kizárják Magyarországot a testületekből, az szerinte rossz megközelítés.

Az interjúban Schallenberg egyéb aktuálpolitikai témákról is beszélt, köztük a klímatüntetésekről. A külügyminiszter jelezte: nem támogatja a szélsőséges akciókat, köztük a ragasztós tiltakozásokat.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek