Kitört a pánik a borsodi településen Orbánék új akkumulátorgyára miatt – az emberek féltik az életüket

Petíciót indítottak.

Megírtuk, hogy egy szlovén cég építene akkumulátorbontó üzemet Alsózsolcán egy védett vízbázis közelében. A helyi lakosok és a környéken élők hangsúlyozták: nem kérnek az újabb gyárból.

Teljesen megtelt kedd este az alsózsolcai közösségi ház, ahol a település polgármesterének vezetésével lakossági fórumon tiltakoztak a helyiek a szlovén Andrada cég tervezett beruházása ellen – írta beszámolójában a Népszava.

Az akkumulátor-feldolgozó beruházást 4,7 milliárd forinttal támogatja a magyar állam. A beruházó egy félig üres üzemcsarnokot akarna átalakítani, amelynek másik részében az állami tulajdonban lévő Magyar Posta küldeményelosztó csarnoka, logisztikai bázisa működik. Az ott dolgozók hangot adtak félelmeiknek, és jelezték: már előre rettegnek attól, hogy tőlük néhány méterre veszélyes anyagokat bontanak majd szét.

Szilágyi László polgármester bevezetőjében elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályához beérkezett kérelem alapján tudták csak meg, hogy előzetes vizsgálati eljárás indult az Andrada Group Kft.

évi 10 ezer tonna veszélyes hulladékot feldolgozó és hasznosító üzeme ügyében.

„Megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a tervek megvalósítása már előrehaladott állapotban van, és a város határában naponta 31,25 tonna anyag feldolgozását, illetve 40 tonna veszélyes hulladék tárolását tervezik. A szlovén cég korábbi nyilatkozatával ellentétben, miszerint az év végére 70 helyi mérnöknek és szakembernek adnak munkát, Szijjártó Péter külügyminiszter már 200 új munkahely létesítéséről beszélt”

– mondta a polgármester a lakossági fórumon, kiemelve: az Andrada Kft.-t idén január 26-án hozták létre hárommillió forintos tőkével Nagypáliban, majd székhelyüket Miskolcra tették át. Tehát a magyar állam egy nemrég alapított, ismeretlen előzményű céget támogat

közel ötmilliárd forinttal.

Zsíros Sándorné, a települése egyik önkormányzati képviselője közölte: utánanéztek a beruházónak, ám a szlovén adatbázisban nem találták a nyomát, ezért szerintük a céget kifejezetten erre az alsózsolcai beruházásra hozta létre három szlovén magánszemély, akik egyike ráadásul Magyarország tiszteletbeli konzulja, ez pedig – hívta fel a figyelmet – felveti a politikai szál, az összefonódás gyanúját.

„Mit fog csinálni ennyi ember? Egyelőre csak megveti a lábát Alsózsolcán, aztán már tud bővülni. És miközben oldalukon azt hirdetik, hogy az átláthatóság működésük erős alapelve, az önkormányzat által kezdeményezett lakossági fórumot csak a leendő üzemcsarnokukban voltak hajlandók megtartani”

– fogalmazta meg kételyeit korábban a település Facebook-oldalán polgármester, aki a fórumon bejelentette, hogy két petíciót indítottak el: egyiket a helyiek számára, a másikat pedig bárki aláírhatja, mindkettőben azt követelik, hogy

ne épüljön akkumulátorbontó a település közelében.

Hegedűs Andrea, a DK miskolci országgyűlési képviselője bejelentette, az első rendes parlamenti ülésen kezdeményezni fogják a petíciókban foglaltakat. Berki Sándor, a Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője emlékeztetett: Bátonyterenyén már sikerült elérni a veszélyes üzem működésének felfüggesztését, ugyanezt kívánja az alsózsolcaiaknak is. Szabó Bence, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője arra bátorította a jelenlévőket, tartsák össze közösségüket, mert a hivatalok az eddigi tapasztalatok szerint

gond nélkül engedélyezni fogják a gyár működését, ezért a hatóságok döntésében nem bízhatnak.

„Nem másról, az életünkről van szó!”

– jelentették ki a helyi lakosok a fórumon.

Az alsózsolcai lakosok nevében egyébként a Helyi Civilek Szövetsége Egyesület külön meghívta a lakossági fórumra Csöbör Katalint, a térség fideszes képviselőjét, mert úgy gondolták, a lakosság és az érdeklődők megérdemlik a képviselő tájékoztatását. Ám Csöbör Katalin nem jelent meg a fórumon, de egy hozzászólói kérdésből kiderült: Csöbör kedden munkareggeli kereteiben egyeztetett a település polgármesterével, amelynek részleteiről Szilágyi László annyit mondott: ez egy negyedévente szokásos egyeztetés volt, de természetesen most az akkumulátorfeldolgozó volt a fő téma, ő pedig azt kérte,

mindenképp készüljön részletes hatástanulmány a beruházásról,

amelynek a vége szerinte az lesz, hogy egy ilyen környezetben – védett vízbázis közelében – nem épülhet meg egy ilyen veszélyes üzem.

Kapcsolódó:

„Menjetek a k*rva anyátokba!” – Hatalmas lázadás tört ki az Orbán-kormány újabb akkumulátorgyára ellen Alsózsolcán

https://nyugatifeny.hu/2023/09/01/nincs-vege-a-gigantikus-akkumulatoruzem-miatt-botranyba-fulladt-forum-utan-a-polgarmester-is-osszehivta-a-borsodi-telepules-lakoit

Valódi Hírek