Erre nagyon ráfaragtak Orbánék: Elbukták a pert, ki kell adniuk féltve őrzött titkukat

Ezekből az adatokból rengeteg részlet derülhet ki.

Megírtuk, hogy pert indított a magyar állam ellen a Fővárosi Vízművek. Utóbbinak 2023-ban 10 milliárd forintos vesztesége lesz, sőt 2014 óta változatlan áron kell vizet szolgáltatnia a gazdasági szereplőknek és az állami szolgáltatóknak, kompenzációt azonban nem kapott az évek alatt.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes megosztotta: a kompenzáció elmaradása miatt a magyar állam kárt okozott a közösségnek.

A keddi tárgyalás után a politikus ismertette az ítéletet, miszerint ki kell adni a vízdíjra vonatkozó számításokat és javaslatokat, mert ezek a bíróság szerint döntéselőkészítő dokumentumoknak számítanak.

„Így végre megtudhatjuk, hogy a víziközmű-szolgáltatásért felelős miniszter részére milyen díjmegállapítással, változással kapcsolatos javaslatokat tett a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH)”

– fogalmazott Tüttő Kata.

Az adatokból végre kiderülhet, hogy mennyi a vízszolgáltatás indokolt költsége az egyes víziközmű cégekre és szolgáltatási területekre lebontva. Ugyanakkor az is kiderül majd, mekkora vesztesége volt a szolgáltatóknak, miután a kormány 10 éve befagyasztotta a vízdíjakat.

Ráadásul nem csupán a lakosság által fizetett árról van szó: az állami intézmények és a profittermelő cégek – például akkumulátorgyárak – is alacsony áron jutottak a vízhez. Így történhetett, hogy Budapest csak idén 10 milliárdos veszteséget könyvelhetett el.

Tüttő Kata hozzátette: az adatok akár egy kártérítési per alapját is képezhetik, a végszámla pedig több tízmilliárdra rúghat, amelyet az államnak vissza kell fizetnie a víziközmű-társaságoknak.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek