Betelt a pohár: Pert indít Orbánék ellen a Fővárosi Vízművek

Már arra sincs pénz, hogy felújítsák a vízvezeték-hálózatot.

A Fővárosi Vízműveknek 2023-ban 10 milliárd forintos vesztesége lesz. A főpolgármester-helyettes arról tájékoztatott, hogy a cég pert indít a magyar állam ellen, mert 2014 óta változatlan áron kell vizet szolgáltatnia a gazdasági szereplőknek és az állami szolgáltatóknak, és ezért cserébe semmilyen kompenzációt nem kap.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak adott interjújában bejelentette:

perre megy a magyar állam ellen a Fővárosi Vízművek.

A politikus az eljárás elindítását azzal indokolta, hogy a magyar állam tíz évvel ezelőtt rögzítette a vízárakat, és bár a területért felelős miniszternek 2014 óta minden évben meg kellett volna állapítania azt a vízdíjat, amely mellett megtérülnek az ivóvíz-szolgáltatás költségei, ez egyszer sem történt meg.

„A magyar állam ezzel a mulasztásával kárt okozott a közösségnek”

– jelentette ki a főpolgármester-helyettes.

Számítások szerint miközben a Fővárosi Vízművek 2023-ban 2,3 milliárd forintot fizet be közműadóként az államkasszába, mintegy 10 milliárd forintos vesztesége lesz. Ilyen feltételek mellett pedig

arra sincs pénz,

hogy felújítsák azt a kétezer kilométernyi vízvezeték-hálózatot, amely az ötezer kilométeres összhosszúságúból már elöregedett.

Budapest főpolgármester-helyettese közölte: tárgyalni akarnak a kormánnyal az elöregedett vízvezetékek cseréjéről és megújításáról.

Valódi Hírek