Mi folyik itt? Drámai lépésre készül Putyin – ez gyökeres fordulatot jelentene a háborúban

Vajon meglépik?

Még szeptemberben Oroszországba utazna Kim Dzsongun, hogy fegyverszállításról és katonai együttműködésről egyeztessen Vlagyimir Putyinnal. Észak-Korea vezetője a tisztiviselők szerint páncélozott vonaton érkezne Vlagyivosztokba – írta a nytimes.com.

A cikk szerint az orosz elnöknek előnyt jelentene, ha Dzsongun tüzérségi lövedékeket és páncéltörő rakétákat szállítana le, cserébe pedig az észak-koreai vezető is fejlett technológiát kérhetne a műholdak és a nukleáris meghajtású tengeralattjárók számára.

Washington az új információ birtokában közölte: a két ország között a fegyverkezési tárgyalások „aktívan haladnak előre”. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője úgy fogalmazott: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter próbálta meggyőzni Kim Dzsongunékat, hogy tüzérségi lőszereket adjanak el Oroszországnak.

Sojgu phenjani látogatása során a két ország vezetője ígéretet tett a kétoldalú együttműködésre, azonban az USA figyelmeztette Dzsongunt, hogy a nyilvános kötelezettségvállalások értelmében ne szállítson fegyvert Putyinéknak.

Félelemre ad okot továbbá: ha Észak-Korea kisegíti Oroszországot az ukrajnai háborúban, akkor a jövőben ez a partnerség a másik irányba is működhet, amennyiben Dzsongunéknak épp szükségük lesz rá. Ráadásul Putyinék fejlett technológiájával Észak-Korea komoly áttörést érhet el a nukleáris fegyverprogramjában.

A jelek szerint azonban az üzlet egyelőre szigorúan stratégiai, Észak-Koreának ugyanis nagy szüksége van pénzre és élelmiszerre.

Mindeközben a román védelmi minisztérium elismerte, az ukrán gabonalétesítményeket támadó orosz drónok közül néhány Románia területén csapódott be. Bukarest szerint nincs közvetlen katonai fenyegetés. A támadás célpontja Reni kikőtő volt. A román kormány közölte: elítélik az akciót.

(via bbc.com/privatbankar.hu)

Kapcsolódó cikk:

Fordulópont: Az ukrán hadsereg áttörte Oroszország védelmi vonalát

 

Valódi Hírek