Fordulópont: Az ukrán hadsereg áttörte Oroszország védelmi vonalát

A háború kitörése óta nem volt példa erre.

Áttörték az orosz fő védelmi vonalat az ukrán haderők: Volodimir Zelenszkij ejtőernyősei a Vebove falu szélén lévő sáncolt orosz állások túloldalán harcolnak, emellett elérték a közeli Robotyne falu védelmi vonalát is.

Az ukrán hadsereg megerősítette az előrenyomulás hírét, további részletekkel azonban nem szolgáltak. Egy ukrán tiszt 3 ujjának feltartásával jelezte, hogy sikerült elérniük Verbove nyugati részén lévő orosz állásokon átvezető támadási vonalakat.

Ez az első alkalom a háború kezdetet óta, hogy

Ukrajna behatolt Vlagyimir Putyinék fő védelmi vonala mögé.

Az ukrán előrenyomulás egyben azt is jelenti, hogy az ukrán csapatoknak sikerülhet visszafoglalni a megszállt Tokmak városát, amely a nyugati hírszerzők szerint Oroszország logisztikai csomópontja.

Eközben az oroszok drónokkal irányított nehéztüzérséggel szálltak szembe az ottani ukrán haderővel, ráadásul a jelek szerint ejtőernyősökkel segítik majd állásaikat.

Az ellentámadás célja, hogy Ukrajna kettévágja az orosz csapatokat egészen a délkeleti Azovi-tengerig, valamint visszaszerezze a megszállt területek 20 százalékát. Zelenszkijéket többek között páncélozott járművekkel és kiképzésekkel segítik a nyugati szövetségeseik.

Mellesleg Ukrajna nyáron elfoglalt pár falut keleten, a Donyeck környékén, valamint sikerült visszaszorítaniuk az oroszokat Bakhmut városáig. Eközben taktikát váltottak, kis létszámú, gyalogos csapatokkal folytatódott az előrenyomulás, augusztusban pedig már jelentős sikereket könyvelhettek a levegőben és a földön is.

Az előretörés során azonban heves ellenállásba ütköztek: egy ukrán tiszt szerint elit alakulatokkal találkoztak, köztük a 7. gárda légvédelmi hadosztályával, sőt rengeteg orosz drónt vetnek be a szóban forgó területen. Az ukrán katonák szerint az USA által szállított kazettás bombák komoly változást hoztak az erőviszonyokat tekintve.

A verbove-i áttörés után Berdjanszk és Mariupol felé indulhatnak az ukrán csapatok, ellátásuk egyelőre gyalogosan, jobb esetben motorkerékpárral, terepjárókkal és kisteherautókkal biztosított.

(via wsj.com/index.hu)

Valódi Hírek