Micsoda tempó! Matolcsy György sebtiben reagált Varga Mihály hétfői váratlan bejelentésére

Furcsa fejlemény.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli az Európai Központi Bank kedvező véleményét, amellyel támogatja a jegybanktörvény kormány által kezdeményezett módosítását.

Varga Mihály ugyanis hétfőn bejelentette, hogy „az Európai Központi Bank elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására. Ennek lényege, hogy a jegybank veszteségét – nemzetközi példák alapján – nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből”.

Az MNB már többször jelezte, a nemzetközi példák alapján

a jegybankok átmenetileg negatív sajáttőke-pozíció mellett is hitelesen és hatékonyan tudnak működni.

Matolcsyék továbbra is mindent megtesznek az árstabilitás elérése és a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében.

Az MNB szakemberei azt is kiemelték, hogy a jegybankok átmenetileg negatív tőke mellett is hatékonyan tudnak működni és megfelelnek elsődleges céljuknak, az infláció elleni küzdelemnek.

Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ellenzéki elnöke azonban a Nyugati Fénynek azt mondta: Varga Mihály bejelentése furcsa fejlemény, amely aggodalomra ad okot, hiszen a cégeknél is kétséges negatív tőke mellett működni, nemhogy a jegybanknál, főleg hosszú távon.

A – civilben egy üzleti főiskolán tanító – közgazdász elmondta azt is, hogy a jegybank az elmúlt évtizedben nem volt veszteséges, akkor azonban nem arra költötték a fideszesek a pénzt, amire kellett volna. Kiemelte azt is, hogy 2 ezer milliárdos vesztesége van a Matolcsy vezette jegybanknak. Ezt a költségvetésből a kormány képtelen lett volna pótolni, mert nincs miből – jegyezte meg Vajda.

A szakember szerint az őszi parlamenti ülés alatt újra napirendre kerül majd a jegybanki törvény, és szinte biztos, hogy módosítás is várható.

Valódi Hírek