Varga Mihályék nagy örömhírrel készültek a magyaroknak, de van egy hatalmas bibi

Nem minden arany, ami fénylik.

„Az Európai Központi Bank elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására. Ennek lényege, hogy a jegybank veszteségét – nemzetközi példák alapján – nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből”

– jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon.

A bejelentés kapcsán megkerestük az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ellenzéki elnökét. Vajda Zoltán a Nyugati Fénynek nyilatkozva elmondta: Varga bejelentése furcsa fejlemény.

Ugyan évtizedeken keresztül nyereséges volt a jegybank, a pénzintézet nyeresége nem közpénz lett, hanem a fideszesek részben értelmetlen beruházásokra költötték, részben pedig ellopták, és csak minimális mértékben fordították arra, amire kellett volna – jegyezte meg a politikus.

10 év után azonban veszteség produkált a Matolcsy vezette jegybank.

„Ez abból adódik, hogy borzasztóan magas jegybanki alapkamatot kell fizetni. A befektetők finanszírozzák a magyar adósságot. A spekuláns szótól sem ijedek meg. Tehát nem elképzelhetetlen, hogy spekulánsok vesznek magyar állampapírt, és finanszírozzák a hiányt. Ezért hosszú ideig 18 százalékos alapkamatot kellett fizetni”

– mutatott rá Vajda.

Bár az alapkamatot lecsökkentették 14 százalékra, ez még mindig kétszer annyi, mint Csehországban vagy Lengyelországban, ahol 7 százalék körüli ez az érték. (Ezekben az országokban szintén nem vezették még be az eurót.)

A hatalmas alapkamat miatt úgy alakult, hogy idén már 2 ezer milliárd forintos vesztesége van a jegybanknak.

„Ezt azt jelenti, hogy minden másodpercben 50 ezer forintos veszteséget termel a jegybank”

– magyarázta a parlament költségvetési bizottságának elnöke.

Vajda arra is kitért, hogy a piacon nagyon megingott a bizalom a magyar állam és a jegybank felé a befektetők részéről. Ez is oka volt annak, hogy a jegybanki alapkamatot olyan magasan tartották.

„Emlékszünk arra, milyen sebesen mozgott a forint árfolyama, hogy pillanatok alatt 10-20-30 forintos mozgások voltak. Úgy tudták nagyjából stabilizálni az árfolyamot, hogy sok kamatot fizettetnek. A sok kamat drágulást eredményez. Így tevődött össze a hatalmas veszteség”

– mondta Vajda.

A – civilben egy üzleti főiskolán tanító – közgazdász elmondta, hogy a kormánypártiak erre már rájöttek tavaly, ezért is módosították a jegybanki törvényt. Ennek értelmében a Matolcsy-féle pénzintézet veszteségét nem egy összegben, hanem öt egyenlő részletben kell kipótolnia a költségvetésnek.

„Évente 400 milliárddal kellett volna kipótolni. A fideszesek rájöttek, hogy most már ennyi sincs a költségvetésben, ezért fordultak az Európai Központi Bankhoz, hogy ne kelljen soha a költségvetésnek a jegybank veszteségét finanszírozni. Ehelyett inkább azt a módszert alkalmazzák, hogy negatív tőkével működtetik a pénzintézetet, amíg az egyszer csak nyereséges lesz, és akkor visszaáll a rend”

– magyarázta Varga bejelentését Vajda.

Szerinte az őszi parlamenti ülés alatt újra napirendre kerül majd a jegybanki törvény, és szinte biztos, hogy módosítás is várható.

Valódi Hírek