Elképesztő: 135 ezer forintos gázszámlákat kapott egy háromgyermekes család – ledöbbentek a csekkek láttán

Hiába spóroltak.

Tavaly júliusban jelentették be, hogy a földgáznál az átlagfogyasztás felett a piaci árat kell megfizetniük a magyar családoknak. Az intézkedés már augusztusban életbe lépett, Kovácséknak (így hivatkozott rájuk a 24.hu cikkében) ekkor még havi 294 köbméterről jött részszámlájuk.

A háromgyermekes család bár ekkor már kapta a nagycsaládos kedvezményt, nem fért bele a rezsicsökkentett keretbe, amely 194 köbméterig szólt. Ekkor érkezett egy 60 ezer forintos csekkjük, Kovácsék pedig le is vették a havi átalányukat 174 köbméterre.

A család a fűtési szezonban keményen spórolt, így az idei márciusi leolvasás után egy 21 ezer forintos elszámoló számlát kaptak, az új átalányuk pedig 222 köbméter lett – ismét az átlag felett állt a fogyasztásuk az MVM szerint.

A történetüket bonyolítja, hogy az éves elszámolón 12 hónap alatt több időszakra különült el: az első nagycsaládos kedvezmény nélkül, majd a kedvezménnyel miközben a korrekciós tényező és a fűtőérték is változott. Ezt követte az augusztustól év végéig tartó időszak, amikor emelkedett a versenypiaci ár. Végül a januártól március közepéig tartó időszakot is elkülönítették, ám az oka nem derült ki.

Az elszámoló számla szerint az évi 63 645 MJ rezsicsökkentett mennyiségből az MVM 53 376 MJ-t számolt fel, így már csak 10 269 MJ maradt Kovácséknak az idén márciustól júliusig terjedő időszakra.

A családnak így is lett versenypiaci áras fizetendője, egy 36 ezer és egy 40 ezer forintos számlát kaptak kézhez.

Ezután azonban egymás után szembesültek két 135 ezer forintos számlával

– Kovácséknak elfogyott a rezsicsökkentett 63 645 MJ, már csupán a nagycsaládos kedvezmény maradt, amely 1841 MJ-t jelentett, afelett pedig számolniuk kellet a versenypiaci árral.

A család kereste az MVM-et, amely végül elfogadta, hogy a lefotózott óraállások alapján számítsák ki a fizetendőjüket. A túlfizetést az ígéretek szerint visszakapják majd, ám Kovácsék saját bevallásuk szerint nem nyugodtak meg. A családfő közölte, nem tudja, milyen számlákat hoz majd a 2024-es márciusi éves elszámolás.

Mint írtuk, a 24.hu több olvasója is kapott korábban brutális összegű számlákat. Az MVM nemrég közölte, külön elbírálás nélkül 12 havi részletfizetést kínál azoknak az átalánydíjas ügyfeleinek, akiknek a rezsicsökkentett sávhatár feletti többletfogyasztásukról szóló, jelentősen magasabb összegű számlák befizetése most megterhelő.

Valódi Hírek