Ez most mi? Vadai Ágnes súlyos válaszokat kapott az Orbán-falas csepeli gimnázium átadását követő kérdéseire

Áll a bál.

Megírtuk, hogy augusztus végén adták át a felújított, állami fenntartású csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumot. Az intézmény rekonstrukciója teljes egészében kormányzati beruházásból valósult meg, összesen 22,5 milliárd forintból – büszkélkedett el közösségi oldalán Németh Szilárd.

Az intézményben Orbán Viktor egy 2020-as beszédének részlete is helyet kapott, így már az iskola falát díszíti „Magyarország hét törvénye”. Az eset miatt Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosánál tett panaszt, az ügyben vizsgálatot kezdeményeztek.

A felújítás során egyébként egy további botrányos elemmel is bővült az épület. Az ugyanis egy emléktáblával is gyarapodott, amelyen Orbán Viktor és Németh Szilárd méltatása is szerepel.

Vadai Ágnes közösségi oldalán is reagált minderre, aki Ábel Attila csepeli alpolgármester reakcióját is mellékelte vonatkozó Facebook-bejegyzésében.

„Mutatok egy remek példát a szolgalelkű viselkedésre.

Mindezt a csepeli fideszes alpolgármestertől. Van baj a fejben és nem is kicsi! Ja! És a végén a kötelező Gyurcsányozás, ezért valószínűleg külön jutalom jár neki!”

– írta bejegyzésében Vadai Ágnes.

Vadai arról kérdezte belügyminisztert, hogy a csütörtökön átadott csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban hogyan lehet a köznevelési törvényben előírt

„vallási, világnézeti információkat tárgyilagosan és sokoldalúan közvetíteni, ha ott csak kápolna és imaterem kerül kialakításra”.

Pintér Sándor helyett Rétvári Bence válaszolt Vadai Ágnes kérdésére. Az államtitkár megjegyezte, a hitoktatás a törvény alapján fakultatív, „a szülő saját, illetve családja világnézeti meggyőződése alapján nyilatkozik arról, hogy gyermeke etikaoktatásban vagy hitoktatásban vesz részt.” Rétvári még vissza is kérdezett válaszában:

„Miért zavarja Önt egy kápolna? Miközben a toleranciát hirdeti,

miért nem bírja elviselni a vallásos embereket?”

Rétvári hozzátette: „ha egyszer betérne oda egy fél órára, készséggel elkísérem, szerintem jobb emberi viszonyban jönnénk ki onnan, mint ahogy bementünk”.

(Vadai Ágnes/Facebook)

Valódi Hírek