Matolcsy György elővette a varázspálcáját, és suhintott vele – máris meglódult a forint

Micsoda öröm, micsoda boldogság!

380 forintra erősödött az euróárfolyam – utoljára július végén volt ennyire „jó passzban” a hazai fizetőeszköz.

Az erősödés mögött egyrészt a dollár gyengélkedése áll. A napvilágot látott, a vártnál gyengébb amerikai makrogazdasági adatok, valamint a befektetőknek azon várakozása, hogy nem lesz további alapkamat-emelés a dollárra, a kockázatosabb piacokra tereli a beruházókat. Ez pedig segít a forinton – írta a Portfolio a gazdasági elemzésében.

Másrészt kedden 15-ről 14%-ra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank az egynapos betéti tender kamatát, az alapkamatot pedig hagyta 13%-on. Ezzel továbbra is

kiemelkedően magas kamatra lehet a magyar államot hitelezni, ami sok befektetőt vonzhat.

Arról mi is írtunk korábban: azzal, hogy a Matolcsy György vezette jegybank magas alapkamatot határoz meg, segít az EU-rekorder infláció letörésében, viszont hozzájárul a gazdasági recesszióhoz, hiszen hihetetlenül drágán juthat hitelhez minden vállalkozás, így nem tudnak beruházni.

Azt is megírtuk, hogy a volt MNB-elnök, Surányi György szerint a Pénzügyminisztérium és az MNB „társtettesek” a kialakult gazdasági helyzetben.

„Úgy gyorsult ugyanis a gazdaság, hogy nincsenek mögötte organikusan fenntartható folyamatok: elfogyott a munkaerő-kínálat és a hatékonyan mozgósítható tőkekapacitás-tartalékok, innen pedig egyenes út vezetett az árak, az árszínvonal gyorsul emelkedéséhez és a külső egyensúly romlásához”

— fejtette ki a szakember.

Surányi azt is hozzátette, hogy a valódi megoldás a magyar gazdaság bajaira

az uniós pénzek lehívása lenne.

Ennek hatására ugyanis megnyugodnának a piacok és adnak egyfajta kiszámíthatóságot, „ettől azonban elég messze vagyunk pillanatnyilag”.

Nyár elején Dobrev Klára egy videóban emlékeztetett mindenkit arra, hogy az Orbán-kormány 2010-ben 270 forintos euróárfolyamon vette át a kormányzást a baloldaltól.

Valódi Hírek