Rendkívüli közleményt adtak ki Győrfi Pálék: Üzentek az atlétikai világbajnokságra tartóknak

Óriási meleg lesz a napokban.

Az Országos Mentőszolgálat a hőség veszélyeire figyelmeztette a budapesti atlétikai világbajnokság hétvégi programjaira kilátogatókat, felhívva a figyelmet arra, hogy péntektől harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Mint írtuk, Müller Cecília az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján augusztus 21-én 14 órától augusztus 24. 24 óráig másodfokú hőségriasztás rendelt el. Az országos tisztifőorvos csütörtökön a hőségriasztást hétfő éjfélig meghosszabbította, valamint harmadfokúra emelte.

Emellett a következő napokban várható hőség miatt péntek reggel életbe lépett a „vörös kód”, amely kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – közölte a Belügyminisztérium.

A mentőszolgálat közleményében azt javasolja, hogy a nézők védjék fejüket és bőrüket a napsugárzástól, viseljenek szellős ruházatot és igyanak sok vizet. Az ajánlás között szerepel az is, hogy a hőséget nehezen viselő, krónikus betegségben szenvedő, idős szurkolók inkább a televízió közvetítésén keresztül kísérjék figyelemmel a versenyt.

Továbbá azt kérték, hogy az atlétikai világbajnokság utolsó napján, augusztus 27-én, közvetlenül a hivatalos maratoni verseny után rendezendő Hősök Futásán csak az induljon el, aki egészséges és a szervezete felkészült a kihívásra.

Jelezték: a mentők nagy erőkkel biztosítják a versenyhelyszíneket, a mentőautókon és gyalogos elsősegélynyújtókon kívül speciális ellátóhelyeket, ambulanciákat is kialakítottak.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek