Ebből mi lesz? A legmagasabb szintre lépett a készültség – Müller Cecíliáék figyelmeztették a lakosságot

Mindenki legyen óvatos a napokban!

Péntektől a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe egészen hétfőn 24 óráig – erről közös közleményben tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtökön az MTI-t.

Emlékeztettek, hogy Müller Cecília az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján augusztus 21-én 14 órától augusztus 24. 24 óráig másodfokú hőségriasztás rendelt el.

Az országos tisztifőorvos a hőségriasztást hétfő éjfélig meghosszabbította, valamint harmadfokúra emelte

az ország egész területére vonatkozóan, vagyis péntektől országszerte a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben – derült ki a közleményből.

Továbbá figyelmeztettek arra, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Mint írták: kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért arra kérik a lakosságot, hogy

a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.

A déli órákban pedig semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon – tették hozzá.

Ugyanakkor az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, koncentrációs problémákat. A hatóságok különös óvatosságra intik az autóval közlekedőket, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik pedig a szabadságukat a vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe – figyelmeztettek a közleményben.

Hozzáfűzték: a gyermekeket, házi kedvenceket még néhány percre se hagyja senki a parkoló autóban, illetve ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében van érvényben tűzgyújtási tilalom. Vagyis tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni – emlékeztettek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőig napos, túlnyomóan derült idő várható, jellemzően 32-38 Celsius-fok közötti csúcshőmérsékletekkel. A levegő hőmérséklete hajnalra általában 16-23 fok közé „hűl”.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki előrejelzése. Forrás: met.hu

A meteorológiai szolgálat az ország nagy részére magas, 27 Celsius-fok feletti középhőmérséklet miatt adott ki figyelmeztetést a következő három napra.

Valódi Hírek