19 év börtönre ítélte Putyin bírósága a rendszerellenzéki Alekszej Navalnijt

Útban van a diktátornak.

Fegyházban letöltendő 19 évi szabadságvesztésre ítélték egy koncepciós per során pénteken Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. Az ítéletet ugyan hivatalosan egy moszkvai bíróságon hozták meg, valójában azonban abban a börtönben zajlott, ahol Navalnijt fogva tartják – írta a BBC a csatorna oroszországi tudósítójának információi alapján.

A tárgyalásról ez az egyetlen fotó szivárgott ki. Forrás: AFP

A vádirat szerint a rendszerellenzéki politikus a „nácizmus rehabilitálásá”-val, „szélsőségesek szervezésé”-vel és finanszírozásá”-val, illetve „kiskorúak veszélyeztetésé”-vel követett el bűncselekményt. Az ügyészek a 19 éves börtönbüntetést úgynevezett „különleges rezsimű kolóniákban” kívánják végrehajtatni –

oda szokták zárni Oroszországban a legveszélyesebb bűnözőket.

Az ítéletet a moszkvai városi bíróság a Vlagyimir megyei 6. számú börtönben megtartott kihelyezett ülésén hozta meg, ahol Navalnij a rá korábban kirótt kilencéves szabadságvesztését tölti. A tárgyalást szigorú titokban tartották, és mindössze egy fotó szivárgott ki a tárgyalóteremből. Sem videó, sem egyéb felvétel nem nyilvános a tárgyalásról, sőt, még Navalnij két héttel ezelőtti vallomása sem érhető el.

Az ellenzéki az ítéletet politikus az ítéletet megelőzően arról beszélt: hosszú, a sztálinista időket jellemző büntetésre számít. Igaza lett.

A „tárgyalás” előtt egy nappal Navalnij videóüzenetében azt kérte híveitől: tegyenek meg mindent, hogy ellenálljanak a hatalomnak. Emellett azt is üzente a követőinek,

gondolkozzanak el, mit tehetnek a Kreml gazemberei ellen, akik tönkreteszik Oroszországot.

Navalnij 2021 januárja óta ül börtönben, akkor 9 éves büntetést szabtak ki ellene. Emlékezetes, hogy a politikust Putyin emberei novicsokkal mérgezték meg, és egy brit klinikán ápolták őt az eset után, ahol a halál torkából kellett visszahoznia. A rendszerellenzékit hazatérése után a repülőtéren rendőrök fogadták, és azonnal letartóztatták.

(A címlapfotó nem a jelenlegi tárgyalás során készült.)

Valódi Hírek