A szaunázás élményét már otthon is élvezhetjük!

A szaunázás a világ számos országában, így hazánkban is rendkívül elterjedt tevékenység, amelyet sokan űznek abból a célból, hogy relaxáljanak, hatásosabbá tegyék a méregtelenítésüket vagy támogassák az egészségüket.

Ma már nemcsak a wellnessközpontokban, az uszodákban vagy a strandokon van lehetőségünk kipróbálni a különböző típusú szaunákat, hiszen akár a saját otthonunkban is kialakíthatunk egyet, amit aztán az igényeinknek megfelelően használunk.

A MesterekFutára szaunái remek választásnak bizonyulnak, hiszen magas minőséget képviselnek, ennek köszönhetően pedig hosszú távon is megbízható megoldást kínálnak azoknak, akik otthon is ki szeretnék élvezni a szaunázás előnyeit.

Milyen típusú szaunák léteznek?

A szaunáknak alapvetően három fajtáját különböztetjük meg:

  • Finn szauna
  • Infraszauna
  • Kombinált szauna

Az egyik legnépszerűbb típus a finn szauna, ami tulajdonképpen a hagyományos, mondhatni az eredeti változat. A működését egy kályha vagy másfajta fűtőtest biztosítja, melyben kövek felmelegítésével képződik a hő. Igény esetén a kövekre vizet lehet locsolni, ha azt szeretnénk, hogy több pára képződjön, illetve csepegtethetünk rájuk illóolajakat is egyrészt az illatuk, másrészt pedig a stresszoldó hatásuk miatt.

Az infraszaunák annyiban térnek el az előző típustól, hogy itt nem kályha termeli a hőt, hanem egy infra hősugárzó, ami közvetlenül a testünket, nem pedig a levegőt melegíti fel. Míg egy finn szaunában a levegő akár 80-100 Celsius-fokos is lehet, addig az infraszaunában általában 30-40 Celsius-fok alatt marad a hőmérséklet. Ezeknek a használata kifejezetten ajánlott azoknak, akik a finn szaunát túl forrónak érzik.

És persze ott vannak a kombinált típusok is, amikben mindkét fajta szauna megtalálható.

Milyen előnyei vannak a szaunázásnak?

A szaunázás kitűnő módja a stresszoldásnak, a kikapcsolódásnak és a pihenésnek, ráadásul a meleg levegő belélegzése jótékony hatással van a légutakra. Tény, hogy a finn szaunákban lévő extra magas hőmérséklet megterheli a szívet és a vérkeringést, ez azonban az egészséges felnőttek egészségére pozitívan hat.

Az infraszaunázás pedig különösen hatásos az izomfájdalmak és az izomsérülések enyhítésére – például sportsérülések esetén -, ugyanis nagymértékben elősegíti a regenerálódást, gyógyulást.

Mennyibe kerül egy otthon kialakított szauna?

A szaunák amolyan luxuscikkek, közel sem nevezhetőek olcsónak. Az infraszaunák kedvezőbb árúak, 400-800.000 forintért már beszerezhetőek, ezzel szemben a finn szaunák 800-1.200.000 forintnál kezdődnek.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a szaunázás rengeteg pozitív hatást gyakorol a testünkre, így mindenképpen megéri rendszeresen űzni. A MesterekFutára szaunáinak köszönhetően ezt akár az otthonunk kényelmében is megtehetjük, amikor csak kedvünk szottyan hozzá. A kínálatban a finn, az infra- és a kombinált változat is megtalálható.