Hirtelen hajléktalanná tett egy intézményt Orbán embere: Kiborultak a miniszter lépésétől a kulturális dolgozók

Ez nem lesz olcsó!

A NATO előírásai miatt akár 5 milliárd forintba is kerülhet a Nándor-laktanya minisztériummá alakítása. Az Orbán-kormány már a kezdet kezdetén elhatározta, hogy a Budai Várnegyedbe költözteti vissza azokat a minisztériumokat, amelyek a II. világháború előtt ott működtek.

A Nemzeti Hauszmann Programjuk (NHP) keretében már szinte elkészült a Dísz téri volt Honvéd Főparancsnokság (HFP) épülete, így a muzeológusok, hadtörténészek, valamint szakpolitikusok értetlenül állnak az intézkedés előtt, miszerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcája a Kapisztrán téri Nándor-laktanyában kap majd helyet.

A HFP épülete ugyanis még a XIX. században épült kifejezetten az uralkodó jóváhagyásával a magyar vezérkar és a szakminisztérium részére – irodaházként használták. Az épület mögött helyet kapott az egykori Honvédelmi Minisztérium épülettömbje is, amelynek elcsalt homlokzatát akarja visszaépíteni az NHP.

A szakértők nem értik, hogy az egykori HFP épületéből miért akar a kormány egy turisztikai fogadóközpontot létrehozni, amikor az a visszaépítés alatt álló leendő kupolás épület is megfelelne Szalay-Bobrovniczky Kristóféknak.

Ráadásul az épületet bármilyenné alakíthatnák, mert nem kell figyelembe venni a műemlékvédelmi szempontokat. Más a helyzet a Nándor-laktanya esetében, amely nyári kilakoltatásáig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) otthona volt.

A korábbi értesülések szerint a tervek között szerepelt, hogy az új Hadtörténeti Múzeum Székesfehérváron valósuljon meg, de az információkat az illetékesek megcáfolták. Az otthonától megfosztott intézmény augusztus 15-től csak időszakos kiállítással várja a látogatókat a Szent István Király Múzeum Rendházban.

Eközben könyvtárosok, levéltárosok, hadtörténészek és a más szakemberek is nemtetszésüket fejezték ki, amiért a honvédelmi miniszter úgy költözteti a Kapisztrán téri egykori Nándor-laktanyába a tárcáját, hogy közben

a múzeumot hajléktalanná tette.

Az épületet Szalay-Bobrovniczkyék kénytelenek lesznek erőddé alakítani, hogy az megfeleljen a NATO, a brüsszeli Európa Tanács EPCIP és CIWIN bizottságának, a létesítményvédelmi követeléseknek, valamint az infrastrukturális előírásoknak.

Az értesülések szerint

a kiadások 3-5 milliárd forintra is rúghatnak.

Érdekesség, hogy a budapesti föld alatti rendszereknek, bunkerrendszereknek „hála” több olyan épület is van a fővárosban, amely alá pár tégla elmozdításával be lehet jutni – ez is egy rés a védelmi pajzson, amelyet az építészeknek és a minisztériumnak ki kell küszöbölnie.

(index.hu nyomán)

Valódi Hírek