Tovább dagad a botrány: Hegyekben áll a veszélyes akku-hulladék Ikladon – dermesztő részletek derültek ki

Elképesztő állapotok.

Minden jel arra mutat, hogy a rendőri feljelentés és a hatósági intézkedés sem volt elegendő ahhoz, hogy teljesen felszámolják a Pest megyei Iklad ipartelepén az akku-hulladékok illegális raktározását. Bár a bűzölgő hordókat elszállították, a telephely egyik épületében továbbra is felhalmozva állnak különböző, az ott tárolt dobozok és zsákok felirata szerint akkumulátor-gyártásban használt veszélyes vegyi anyagok – írta az Átlátszó.

A portál cikke nyomán még július elején írtunk róla, hogy Iklad külterületén egy mérgező akkumulátorhulladék-lerakatra bukkantak. Egy már bezárt, illetve felszámolás alatt lévő cég gyártelepe működött a településen, ahol rendkívül nagy mennyiségű illegális hulladékot pakoltak le. Egyebek mellett selejtes akkumulátor-cellákkal teli hordókat tároltak engedély nélkül.

Az ügyben rendőrségi feljelentés is történt, majd később a Pest Vármegyei Kormányhivatal elrendelte a hulladék elszállítását és eljárást indított az ügyben. Viszont – hívták fel a figyelmet – az illegális raktározás teljes megszüntetését úgy tűnik, nem sikerült megoldani: a lap birtokába került augusztusban készített friss fotókból és a helyszínről származó dokumentumokból kiderült,

továbbra is vegyi anyagokat tartalmazó zsákokat és dobozokat tárolnak az ikladi ipartelepen.

„Ne nyúlj hozzá! Nem kiszállítható!”

– olvasható a felirat a dobozokon, amelyek egy része fóliázott, vagy szalaggal lezárt, de akadnak szép számmal sérült, nyitott dobozok is.

A dobozokon különféle akkumulátor-gyártáshoz kacsolódó alapanyag – köztük veszélyes anyagok nevei is – szerepel, amelyeken többek között az „SDI Hungary”, a „Made in China” és a „Mitsubishi Chemical Corporation” feliratok olvashatók.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva a lapnak nem küldte el a vizsgálati jegyzőkönyveket, azonban egy július 10-ei keltezésű határozatot már igen. Ebben azt írták:

a Kormányhivatal Hulladékgazdasági Hatósága megtiltja az ikladi ipartelepen az illegális raktározás folytatását,

és az akku-hulladék elszállítására kötelez egy aszódi székhelyű egyéni vállalkozót.

Azt is hozzátették, hogy

„az épületekben 663 530 kilogramm akkumulátor-hulladék található”.

A határozatból pontosan viszont nem derül ki, hogy ez a mennyiség csak a hordókban tárolt selejtes cellákra vonatkozik, vagy a másik raktárépületben található veszélyes anyagokra is. A kormányhivatal a határozatban kitakarta azoknak a cégeknek a nevét, amelyekkel a vállalkozó megkötötte az akku-hulladék elszállítására és tárolására vonatkozó szerződéseket.

Egy önkormányzati képviselő a lapnak azt mondta, hogy több ilyen raktár is fellelhető a környéken, így szomorúnak tartja, hogy a sajtóban csak az ikladi ügyről írnak.

„Tájékozódtam az ügyben, és

tudvalevő, hogy több ilyen raktár is fellelhető a környéken.

Szomorú, hogy a sajtóban csak Iklad lett a célpont”

– mondta Budai József képviselő.

Valódi Hírek