Nagy bajban van Donald Trump: Újabb vádat emeltek a bukott amerikai elnök ellen

Megpróbálta elcsalni a 2020-as választást.

Tizenkilenc ember, köztük Donald Trump ellen is vádat emeltek Georgiában. A nyilvánosságra hozott újabb vádirat szerint miután Trump elvesztette a 2020-as választást, – úgy, hogy Georgiában is ő veszített –, a vádlottak összeesküvést szerveztek, hogy mégis Trumpot hozzák ki a választás győztesének – írta a CNN.

Mind a 19 embert megvádolták zsarolással, Trumpot pedig azzal is, hogy köztisztviselőket próbált meg rávenni arra, hogy szegjék meg az esküjüket és így

változtassák meg a választás eredményét.

Azzal is vádolják a bukott amerikai elnököt, hogy a bíróságra olyan dokumentumokat adott be, amelyekben azt állította, több ezer ember szavazott illegálisan, miközben tudomása volt arról, hogy ez nem igaz.

Még 2021-ben – Trump elnökségének idején – nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen a volt amerikai elnök telefonon követelte a georgiai választás lebonyolításáért felelős főhivatalnoktól, hogy találjon annyi szavazatot, amivel majd őt hozzák ki az állam győztesének. Az egyébként szintén republikánus Brad Raffensperger ezt visszautasította, mondván, az elnök már többszörösen megcáfolt összeesküvés-elméletekre hivatkozik.

A vádlottak listáján Trump mellett szerepel még Rudy Giuliani és a volt elnök több más ügyvédje, Mark Meadows, a Fehér Ház egykori kabinetfőnöke, valamint több olyan személy is, akiket a szabályosan megválasztottak helyett akartak elektorként az elnök formális megválasztására küldeni, és néhány georgiai közszereplő is, akiket azzal vádolnak, hogy

a választáson dolgozókat akarták megzsarolni.

Kiemelték: Trump ellen három másik ügyben is megtörtént már a vádemelés, a mostani pedig azért is érdekes, mert nem szövetségi, hanem állami hatáskörben kezelik, ezért ha Trump meg is nyerné a 2024-es elnökválasztást, még akkor sem tudná leállíttatni folyamatban lévő ügyeinek tárgyalását.

(edition.cnn.com / hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek