Itt a jelentés: Csúnyán mellélőtt az Orbán-kormány, ráfaragott Magyarország

Egyelőre nem tudták leteríteni a „tigrist” Orbánék.

Az Eurostat friss kutatása szerint júniusban 19,9 százalékramérséklődött” Magyarországon a 12 havi drágulás, ez egyetlen hónap alatt 2 százalékpontos csökkenés. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszertana szerint júniusban 20,1 százalékos volt a pénzromlás mértéke.

A 2 százalékpontos csökkenés ellenére még mindig messze Magyarországon emelkednek leginkább az árak az egész EU-ban. Ugyanis júniusban az éves infláció az EU-n belül 6,4 százalékra, az eurózónában pedig 5,5 százalékra zsugorodott – hívta fel a figyelmet a Népszava.

Ez az érték még mindig magasnak számít, mert

az Európai Központi Bank inflációs célja a 2 százalékos éves infláció elérése lenne.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közzétett gazdasági előrejelzése szerint erre még 2026-ig várni kell, ugyanis még 2025-ben is 2,1 százalék lesz az eurózóna inflációja az idei 5,2, és a 2024-re várt 2,8 százalék után.

A Portfolio gazdasági szaklap elemzői szerint a magyar infláció csökkenése a következő hónapokban gyors ütemben folytatódhat. Idén decemberre 7,7 százalékra mérséklődhet a pénzromlás üteme, az éves átlagos áremelkedés 18 százalékos lesz. Felmérésük szerint Magyarországon az árak jövőre 5,8 százalékkal nőnek, 2024 decemberére 5,3 százalékra csökkenhet a pénzromlás üteme. Vagyis jövőre az ideinél már visszafogottabb mértékben nőhet az infláció – jelezték.

Ugyanakkor ez optimista elemzői várakozás: a magyar infláció még mindig kiugróan magas, a második legmagasabb árindexet Szlovákiában (11,3 százalék) és Csehországban (11,2 százalék) mérte az Eurostat. Ez pedig – a két országot tekintve –

csaknem a fele a magyarországi 19,9 százalékos inflációs adatnak.

Májushoz képest az éves infláció huszonöt tagállamban csökkent, egyben stabil maradt, egyben pedig emelkedett – közölte inflációs jelentésében az Eurostat. Ugyanakkor a legalacsonyabb éves rátát Luxemburgban (1 százalék), Belgiumban, valamint Spanyolországban (1,6-1,6 százalék) regisztrálták. Vagyis az egész kontinensen jelentősen csökkent az infláció mértéke.

Ez nem mondható el Németországról, ugyanis az EU legnagyobb gazdaságában némileg emelkedtek az árak, a májusi 6,3 százalékról 6,8 százalékra.

Jelezték, hogy még az EU-n kívüli Szerbiában is „csak” 13,5 százalék volt a 12 havi pénzromlás mértéke. Tíz százalék feletti inflációt mértek még Csehországban, Szlovákiában, valamint Lengyelországban is. Ezzel szemben már Romániában is 9,3 százalékos inflációt mértek – ennek több, mint duplája a magyar pénzromlási mutató –, nem is szólva Horvátországról, ahol az árak 12 hónap alatt 8,3 százalékkal emelkedtek. Szlovénia pedig már régen fényévekkel lehagyta Magyarországot, ott 6,6 százalékos inflációt mértek.

Valódi Hírek