Megerősítették az állami védvonalat a Dráva tetőzése miatt – 31 települést kell megvédeni

A valaha mért legmagasabb vízállás közeli árhullám alakulhat ki.

A Dráván Szentborbásnál az elhúzódó tetőzést követően stagnáló, majd lassan apadó vízjárás várható. Drávaszabolcsnál a vízügyi szakemberek a következő 24 órában is fokozott készültség mellett várják a tetőzést, amely akár új rekordot is hozhat – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

Azt írták:

az országban még mindig csaknem 200 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség,

ebből 45 kilométeren még mindig a legmagasabb, harmadfokú a készültség.

Hozzátették: a vízgyűjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, tehát az árhullámoknak nincs utánpótlása.

Közölték: a Rábán az árhullám levonulása továbbra is zavartalan,

a folyó tetőzése péntek délután várható Győr térségében.

A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelő- és járőrszolgálatot tartanak, de eddig különösebb probléma nem jelentkezett. Győrben a vízállás péntek délután megközelíti, de akár el is érheti a rakpart szintjét, de a tetőzés várhatóan nem éri el árvízvédelmi készültségi szintet (500 centiméter).

A folyó a megemelkedő vízhozam miatt a város térségében is nagyobb tömegű uszadékot szállíthat – hívták fel a figyelmet.

A Dráván a Szentborbás alatti szakaszon

harmadfokot meghaladó, a valaha mért legmagasabb vízállás közeli árhullám alakulhat ki Drávaszabolcs térségében.

Kiemelték: a lassú tetőzést követően sem állhat le a munka, ugyanis a hatalmas víztömeg miatt kialakulhatnak árvízi jelenségek, mint például buzgárok, töltéssuvadások.

Hozzátették: ezen a védekezési szakaszon is felkészülten, továbbra is 24 órában figyelik és várják a vízügyesek az érkező víztömeget, hiszen a folyó ezen a szakaszon 1972 óta

most először közelíti meg az akkor mért legmagasabb (596 centiméter) vízszintet.

A tetőzés Drávaszabolcsnál pénteken várható, elhúzódó tetőzéssel – közölték.

Az OVF tájékoztatása szerint az elmúlt napokban homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, amely mögött

31 települést kell megvédeni.

Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot látnak el a vízügyi igazgatóságok. A Dráva mentén több olyan település található, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Ha szükséges, az önálló védekezésű településeknek is azonnal segítséget nyújtanak a vízügyi szakemberek – írták.

Valódi Hírek