FRISS: Rendkívüli bejelentést tett az agrárminiszter – ez mindenkit érint

Van kenyér.

„Az ország kenyere biztosított, a kenyérgabona már a magtárakban van, és ez a legfontosabb és legmegnyugtatóbb mondata egy agrárminiszternek”

– hangoztatta Nagy István pénteken Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expo és Kelet-magyarországi Agrárfórum megnyitóján.

Az agrárminiszter elmondta: a versenyképességet növelni kell az ágazatban, amihez a kormány minden támogatást megad a gazdáknak.

Az agrárium jövője szempontjából az egyik legfontosabb kérdésnek a generációváltás sikerét nevezte a miniszter, aminek érdekében külön programmal segítik a fiatal mezőgazdasági termelőket.

Ismertette: a beruházási jellegű fejlesztések 40-50 százalékos alaptámogatási intenzitása mellett 10 százalékos többlettámogatást kapnak a fiatal gazdálkodók. Ennek keretében idén augusztusig több mint 71 milliárd forintot ítéltek meg 2400 pályázónak.

Az Agrárminisztérium vezetője kitért az orosz-ukrán háború következtében előállt mezőgazdasági anomáliákra, miszerint az olcsó ukrán gabona elárasztotta az uniós belső piacokat. Ezzel kapcsolatban jelezte: Magyarországnak a lengyelekkel, a szlovákokkal, a románokkal és a bolgárokkal sikerült elérnie, hogy szeptember 15-ig korlátozzák a térségben az ukrán búza, kukorica, repce- és napraforgómag behozatalát, amit legalább az év végéig fenn kívánnak tartani.

„Ugyanakkor a külföldi magyar nagykövetségek agrár- és külgazdasági attaséi feladatul kapták, hogy széles körben keressenek piacokat a magyar búzának és a magyar méznek”

– mondta Nagy István.

Kiss Attila (Fidesz-KDNP), Hajdúböszörmény polgármestere azt mondta: idén is rendkívüli az érdeklődés legnagyobb nyári rendezvényük, az agrárexpo és a traktorpulling iránt.

„Péntek délután rendezik meg a hagyományos traktorkarnevált a városban, szombaton és vasárnap pedig hatalmas méretű erőgépek mérik össze erejüket a Hajdú nemzetközi traktorhúzó verseny keretében”

– fűzte hozzá ismertetve a traktorhúzó verseny részleteit.

Tiba István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője reményét fejezte ki, hogy sikerül elérni a hajdúböszörményi traktorhúzó verseny bekerülését az Európa-kupa versenyei közé.

(MTI)

Valódi Hírek