Balhé: Azonnal lemondott a rektor, miután borított a vizsgabotrányról az alapítványi egyetem oktatója

Nem vizsgázhatott volna le, mégis megoldották „okosban”.

A 444.hu-nak adott hosszú interjút a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Ádám Zoltán, aki év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett azután, hogy egy hallgatója annak ellenére tehetett vizsgát az egyik tantárgyból, hogy nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket.

Az ügyben érintett hallgatót nem nevezték meg, azonban az kiderült, hogy nem írt megfelelő számú kvízt a szorgalmi időszakban, a beadandó feladatokkal pedig szintén nem szerzett elegendő pontot, ezért

nem is vizsgázhatott volna le az egyik tantárgyból,

ezért azt a következő félévben kellett volna újra felvennie.

Miután a botrány nyilvánosságra került, a hallgató anyja személyesen ment be az egyetemre Ádám Zoltánhoz, akivel – állította – rossz hangulatú beszélgetést folytatott. Ádám Zoltán az egyetemi szabályzatra és a tantárgyi adatlapra hivatkozva azt mondta, nem tehet kivételt, így a hallgató nem vehet részt a vizsgán. Minderre a tanuló anyja úgy reagált Ádám Zoltánnak, hogy a férje bizony „nagyon fontos ember„, és „nem lenne jó, ha neki kéne beavatkoznia az ügybe„.

A rendkívül „elegáns” fenyegetés pedig „sikeresnek” bizonyult: miután az anya az egyetem vezetőségéhez fordult, először visszairányították az ügyet az oktatóhoz, ám

végül elérték, hogy a diák külön keretek között vizsgát tehessen.

A történtekkel kapcsolatban Ádám Zoltán az egyetem három vezetőjével – köztük Takáts Előd rektorral – szemben etikai vizsgálatot kezdeményezett, amelynek végén első fokon ugyan elmarasztalta őket az etikai bizottság, ám másodfokon viszont felmentő döntést hozott. Minderről az egyetemet fenntartó alapítvány, a Hernádi Zsolt Mol-vezér által vezetett kuratórium, valamint az egyik rektorhelyettes döntött.

Az ügyet nyilvánosságra hozó Ádám Zoltán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) támogatásával

mindhárom etikai ügyben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken,

a Corvinus kétszáz munkatársa pedig nyilvános petícióban biztosította támogatásáról, valamint az egyetemi szakszervezet is kiállt mellette.

Takáts Előd rektor lemondott, viszont az nem világos, hogy döntése kapcsolatban van-e a vizsgabotránnyal. Az egyetem korábbi rektora a Telex Téma podcast vendége volt a közelmúltban, többek között távozásának körülményeiről is kérdezték.

https://www.youtube.com/watch?v=EXVH05BvH7c&t=1s

Valódi Hírek