FRISS: Miután kiderült a brutális hazai drágulás, Nagy Márton hirtelen bejelentett valamit az inflációról

Úgy tartja, „brutálisan hatékonyak a kormányzati intézkedések”.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a kormány egyre inkább letöri az inflációt, 2023 júliusában az infláció mértéke már 17,6 százalékra csökkent. Ez az előző hónaphoz, júniushoz mérten újabb (!) 2,5 százalékpontos csökkenést jelent, míg a januári tetőzéshez viszonyítva már több mint harmadával alacsonyabb a szankciós infláció mértéke – adta elő keddi közleményében Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter.

Az infláció csökkenésének fontos eleme, hogy az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak, összességében pedig (éves alapon viszonyítva) már gyakorlatilag a felére csökkentette a kormány az élelmiszerinflációt tetőpontjához képest – fogalmazott Nagy Márton.

„Ez már a dinamikus inflációcsökkenés időszaka,

a célzott kormányzati intézkedések, azaz a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer rendkívül hatékonyan és sikeresen működnek, mert öldöklő versenyt indítottak el az élelmiszerkereskedelmi piacon, ez pedig egyre lejjebb és lejjebb szorítja az árakat”

– jegyezte meg.

Hozzátette: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal által júliusban elindított online árfigyelőt már közel 1 millióan használták, a platform által generált árverseny hatására a megfigyelt 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek az árak, átlagosan közel 8 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerárak csökkenésének júliusban 0,7 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve 2 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve – magyarázta a miniszter.

„Az online árfigyelő rendszer ráadásul nemcsak megakadályozta, hogy a multik árat emeljenek az élelmiszerárstopok kivezetését követően, hanem

az élelmiszerárak csökkentésére is rákényszerítette a multikat”

– vélekedett.

A legkedvezőbb árakat nézve a hatósági árhoz képest, így a liszt ára 52 százalékkal, a napraforgó étolaj ára 40 százalékkal, a tojás ára 38 százalékkal, a burgonya ára 27 százalékkal lett olcsóbb – állította.

Megjegyezzük: ezzel szemben a KSH egyébként azt közölte, júliusban 17,6 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, valamint egy év alatt

az élelmiszerek ára 23,1 százalékkal emelkedett.

A miniszter hozzátette: a kormány a családok és a nyugdíjasok megvédése érdekében folyamatosan nyomon követi az inflációs folyamatok alakulását és véget vet az indokolatlan áremeléseknek. A Gazdasági Versenyhivatal ezért szigorúan ellenőrzi a multicégeket, hogy megelőzze az árspekulációt, a kormány pedig augusztustól 10-ről 15 százalékra emelte a kötelező akciózás mértékét, és kiterjesztette azt az árstopos termékekre is.

Nagy miniszter azt is mondta:

az inflációt a „porba kell taposni”,

a kormány – tudatta – addig nem áll meg, amíg egy számjegyű nem lesz „a szankciós infláció”. Nagy Márton kiemelte azt is: az adatok alapján erre már 2023 októberében sor kerülhet, azaz „a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően már jóval az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet az infláció”.

(MTI korrigálva)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/08/08/errol-mar-nem-hallgathatnak-orbanek-dermeszto-adatokat-kozolt-az-allami-hivatal-a-dragulasrol

Valódi Hírek