Nincs vége az őrületnek: Még durvább lesz, ami a magyarokra vár a következő hónapokban

Jövőre még drágábban tankolhatunk majd.

Januártól – a jövedéki adó megemelése miatt – nagyjából annyiba fog kerülni Magyarországon az üzemanyag, mint Németországban. Erről a 24.hu írt egy hosszabb elemzésében.

Bruttó 41 forinttal fog nőni a benzin és a gázolaj árá

a jövedéki adó megemelése következtében.

Ennek következtében jó eséllyel

nálunk lesz a régióban a legdrágább az üzemanyag.

A portál szerint hamis a kormány indoka, hogy uniós elvárások miatt kell ennyivel megemelni az adó mértékét. Az EU ugyanis az előző év októberi euróárfolyam szerinti mértékben teszi kötelezővé a díj kiszabását, a kormány pedig ezt követően

idén ősz közepére 425 forintos euróárfolyammal számol.

Tekintve, hogy ebben az évben eddig 368 és 402 forint között mozgott egy euró ára, a kormány becslése irreálisan pesszimistának tűnik.

A 24.hu szerint itt nem arról lehet elsősorban szó, hogy a kormány ekkora forintgyengülésre számít, hanem inkább

így akar nagyobb adóbevételre szert tenni.

A magyar költségvetés ugyanis óriási bajban van, valahogy be kell szedni több pénzt akkor is, ha nem jönnek az uniós források.

A terv ugyanakkor visszafelé is elsülhet, ugyanis a 670 forint környékére emelkedő benzinárak már sok embert eltántoríthatnak az autóhasználattól, akkor pedig

az alacsonyabb fogyasztás miatt alacsonyabb adóbevételeket is fog realizálni a kormány.

Arról pedig már mi is többször írtunk, hogy a magas üzemanyagárak nem csak azokat érintik rosszul, akik vezetnek. Hiszen minden árut szállítani kell, így az elszabaduló benzinárak beépülnek minden termék árába, ezzel tovább fogják növelni az amúgy is EU-rekorder inflációt.

Valódi Hírek