Demeter Szilárd: „Ha szar a műved, nem tudok rá támogatást adni”

A stílus maga az ember.

Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a Népszavának adott rövid interjút. A többi közt beszélt a woke-ról, megtudtuk, hogy ő sem hibátlan (milyen meglepő!), illetve arról is beszélt, hogy mire ad támogatást.

„Ez a politika természete, kihasználja a művészetet. Az a kérdés, hogy a konjunktúralovagok teljesítménye megmarad-e, ötven vagy száz év múlva tudunk-e róluk.

Az derül ki, legalábbis számomra az eddigi mondjuk kétszáz év modern magyar nemzeti kultúrájából, hogy a konjunktúralovagok eltűnnek.

A pártlojalitás nem váltja ki a tehetséget. Lehet azzal érvelni, hogy »mekkora fideszes vagyok«, de engem az érdekel, hogy »mit teszel le az asztalra«. Ez az, amit nem szeretnek bennem.

Ugyanígy lehet azt mondani, hogy én vagyok a legnagyobb független, ellenzéki szabadságharcos.

Ha szar a műved, nem tudok rá támogatást adni”

– fogalmazott.

Úgy véli, a „woke-őrület” által leuralt Amerikában „a tehetséget és a teljesítményt” sokszor felcserélik „olyan markerekkel, amelyeknek nincs közük az adott művészeti ághoz”. Ilyen markerek a bőrszín, a nemi irányultság és más egyebek.

Kitért arra, hogy ő sem hibátlan, sőt filozófusként azt is tudja, hogy nincs nála a bölcsek köve, hiszen „több ezer év bölcsessége ráébreszti az embert arra, hogy nincs az abszolút igazság birtokában”. Ezért sem dönt tartalmi kérdésekben.

Valódi Hírek