Dávid Ferenc: 40 fős viccegyetem Patakon

Vélemény.

Felmentették a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektorát, miután Stumpf István lemondással tiltakozott a kinevezése ellen. Alig két hónap után felmentette Horváth Ágnes rektort a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó kuratórium – írja a Népszava a KESMA borsodi lapja, a boon.hu információi alapján.

Gúnyos megjegyzéssel kezdem írásomat: milyen jó dolog lehet június-július hónapban, 60 napig rektornak lenni: dübörög a nyár (fűteni sem kell), már nincs szorgalmi időszak, azzal a néhány vizsgázó diákkal meg semmi gond.

Mielőtt rákattintottam volna a sárospataki egyetem honlapjára, sajtóhírekből igyekeztem tájékozódni, így találtam meg a 24.hu hírportál június 15-i egyik jegyzetét.

„Valóságos pénzeső zúdult a Tokaj-Hegyalja Egyetemre alig fél évvel a megalapítása után: egy összegben

75,5 milliárd forintot kapott az államtól az egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány.

Mivel ez egy nagyon kicsi egyetem, ha ezt a pénzt a tanári kar között osztják szét, nagyjából kétmilliárd forint jutott volna minden oktatónak, de miután a nappali tagozatos diákok száma sem érte el a döntés idején a negyvenet, így ugyancsak kétmilliárd esik egy hallgatóra. A pénzt túlnyomórészt éven túli lejáratú állampapírban, illetve diszkontkincstárjegyben tartja az alapítvány, amely már a kamatokból is több milliárdos bevételhez jut – ami az államnak ugyancsak kiadás.”

Bonyolult és körültekintő gazdálkodásra tehát nincs szükség, hiszen dől a pénz a hozamokból.

40 fős nappali tagozatos önálló egyetem egyáltalán miként létezhet? Én az általános iskolában 40-44 fős osztályba jártam, gimnáziumban ez lecsökkent 38-ra! Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában (Budapest) akkor egy időben jóval több mint ezer diák tanult a 12 évfolyamon, itt meg egy önálló felsőoktatási intézmény – egyetemi rangban – 40 hallgatóval küzd!

Nem vagyok oktatási-képzési szakember, de a múlt század hetvenes éveiben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem nappali tagozatát látogattam, ezernyi (!) diáktársammal.

Irány a sárospataki egyetem honlapja, hátha megtudunk valami érdekeset.

Alapképzések:

 • Szőlész, borász mérnöki (agrárképzés)
 • Gazdálkodás és menedzsment (gazdasági képzés)
 • Turizmus vendéglátás
 • Programtervező informatikus (informatikai képzés)
 • Csecsemő – és kisgyermeknevelő (pedagógusképzés)
 • Gyógypedagógia
 • Óvodapedagógus
 • Tanító

Mint említettem, Professzor Dr. Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetem alapító elnöke már korábban lemondott, most meg az új rektor (Dr. Horváth Ágnes) mandátuma szűnt meg. Sajnálom mindkettőjük távozását, hiszen az alábbi néhány kérdésemre – illetékességből –

bizonyára érdemi választ tudtak volna adni.

 • Ha valaki két szakon akar végezni, akkor lehet választani a borász-gyógypedagógus párosítást?
 • A 40 nappalis fiatal milyen megoszlásban választott képzési irányt?
 • Ilyen hallgatói létszám mellett mekkora az oktatói kar leterheltsége? Egy diákra jut egy tanár?
 • Akkumulátormérnöki kar nem indul a jövőben? Esetleg jogi vagy testnevelési?
 • A hivatalos indoklás szerint a magyar kormány a modellváltással arra törekszik, hogy az eddiginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát. A Tokaj-Hegyalja Egyetem léte és működése valóban ezt szolgálja?

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek