Baj van: Lezárhatják a NATO-határt Putyin embere miatt

Fehéroroszország a veszélyforrás.

„Litvánia szerint meg kell fontolni a Fehéroroszországgal közös határ lezárását,

amit azonban Lengyelországgal és Lettországgal együtt kellene megtenni”

– jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök csütörtökön az északkelet-lengyelországi Suwalki városában, a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten.

Nauseda szerint a Fehéroroszországba telepített orosz Wagner-zsoldosok „nagy kísértést jelenthetnekAljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőnek és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy NATO-tagállamokkal szembeni provokációkhoz használják fel őket. A Suwalki-folyosó továbbra is a fehérorosz és orosz szolgálatok provokációinak lehetséges célpontja marad – jelentette ki a litván elnök.

A Nauseda által említett Suwalki-folyosó Lengyelország északkeleti csücskében található. A NATO szempontjából stratégiai fontosságú térségről van szó, amely összeköti Lengyelországot és – Litvánián keresztül – a szintén NATO-hoz tartozó három balti államot. Egyúttal elválasztja egymástól a kalinyingrádi orosz exklávét és az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszországot.

A litván elnök szerint a fehéroroszországi helyzetet átfogóan kell szemlélni, mivel a Wagner-csoport jelenléte csak az egyik tényezője a kiéleződő helyzetnek. Fehéroroszország folytatja a nukleáris fegyverek telepítési tervének megvalósítását területén, emellett „nagyon agresszív retorikát” alkalmaz szomszédaival szemben.

Megnyitotta a litván fővárostól 40 kilométerre fekvő, orosz technológiájú asztraveci atomerőmű második blokkját, és rendelkezésre bocsátja Fehéroroszország területét az orosz hadsereg számára, amely Ukrajnával szembeni akciót tervezhet – sorolta Nauseda.

A Morawiecki és Nauseda által idézett adatok szerint

legalább 4 ezer Wagner-zsoldos van Fehéroszországban.

Morawiecki „rendkívül veszélyesnek” nevezte a Wagner-csoportot. A zsoldos alakulatokat destabilizálás céljából irányítják át a NATO keleti szárnyára – fogalmazott a lengyel miniszterelnök.

Oroszország és Fehéroroszország

„fokozza a határokra nehezedő nyomást, növelik a provokációk számát”

– jelentette ki a lengyel kormányfő. Szerinte számítani kell arra, hogy az ilyen provokációból egyre több lesz, céljuk káosz és bizonytalanság keltése, a NATO keleti szárnya gyengeségének kimutatása”.

Lengyelország „nagyon határozott választ ad” az orosz és fehérorosz provokációkra, amelyekhez eszközül használják a Wagner-csoportot – húzta alá a kormányfő.

(MTI)

Valódi Hírek