Megfújta a vészsípot a Nébih: Súlyos fertőzést okozhat a boltokban vásárolható népszerű zöldség

Felhívták rá a figyelmet, miként lehet elkerülni a fertőzést.

A szalmonellafertőzés egy baktérium okozta betegség, amely főleg a gyomor- és bélrendszerben vált ki gyulladást. A fertőzést olyan tünetek kísérik, mint a láz, a hányás, a hasmenés, a hasi görcsök és a rosszullét. A betegség általában 2-7 napig tart, súlyos esetekben akár életveszélyes is lehet, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a szalmonellabaktériumok állati ürülék révén terjednek, leggyakrabban állati eredetű élelmiszerekkel vagy szennyezett zöldségek és gyümölcsök elfogyasztásával kerülhet a szervezetbe. A fertőzés nyáron gyakrabban fordul elő, hiszen a baktériumok könnyen elszaporodnak a melegben és a nedves környezetben.

Jelezték, a szalmonella fertőzés nemcsak étkezéssel, hanem közvetlen érintkezéssel is terjedhet. Ezért fontos ügyelni a higiéniára, mert ha valaki nem mos kezet megfelelően toaletthasználat vagy nyers ételek előkészítése után, akkor akár megfertőzheti magát vagy másokat is.

Most a rendkívül veszélyes Salmonella Senftenberg nevű kórokozó veszélyeire figyelmeztettek, amely több országban is terjed.

A fertőzést a koktélparadicsommal hozzák kapcsolatba,

amelyet hazánkban is sokan fogyasztanak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelten kérte az embereket: mossák meg alaposan a zöldséget.

A Life.hu érdeklődött a Nébih-nél, hogy Magyarország érintett-e a fertőzéssel kapcsolatban. A hivatal azt közölte: egyelőre kevésbé kitett a fertőzésnek az ország, de folyamatosan monitorozzák a jelenséget, hogy meg lehessen előzni a szalmonella terjedését.

„A jelen ügy kapcsán egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy valóban paradicsom okozta a fertőzést. Mindenesetre – ahogy általában is –

javasoljuk a zöldségek és gyümölcsök alapos mosását fogyasztás előtt,

mely jelentős mértékben csökkenti a szalmonellózis kockázatát”

– közölte a Nébih.

Kiemelten kérték: amennyiben szalmonellafertőzés tüneteit észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz.

(portal.nebih.gov.hu/life.hu)

Valódi Hírek