Mi történt? Döntöttek Orbánék a rezsicsökkentés átalakításáról

Az EU terve alapján.

Egy olyan „reformot” tervez a magyar kormány, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett – vette észre a Portfolio az uniós helyreállítási terv új anyagában.

Mint írták, ez azt jelenti, hogy miközben erről itthon még nem tett említést a kormány, az Európai Bizottság felé kidolgozott, most társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentumban, felfedte a rezsicsökkentési rendszer átalakításának középtávon tervezett irányát.

A kormányzat a dinamikus árképzést lehetővé tevő „reformhoz” sietve hozzátette azt a kiegészítést is, hogy ennek „nem a villamosenergia-megtakarítás a fő célja”, hanem hogy a rezsivédett tartomány felett az emberek spórolni tudjanak az áramszámlán, mert akkor vesznek majd áramot, amikor az éppen olcsó a piacon, ez pedig a fogyasztói tudatosságot is emelheti.

Felhívták a figyelmet arra, hogy még egy másik, szintén nagy jelentőségű terv is van a kormány anyagában, ugyanis kiderült, hogy 224 milliárd forintos keretösszeggel egy új energiahatékonysági pályázatot is terveznek, amellyel legalább 20 ezer ingatlan újulhat meg, és a tervek szerint ezek segítségével évi 171 GWh-val csökkenhet az ország primer energiafogyasztása.

Emlékeztettek, Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hétvégi tusnádfürdői előadása után a kérdésre válaszolva utalást tett a 27 EU-s „szupermérföldkő” által blokkolt teljes helyreállítási programra.

„Van egy pénzkupac, amit úgy hívnak, hogy RRF. Ezt azért találta ki az unió, hogy a COVID-válságból plusz pénzügyi forrásokkal segítse kikeveredni a bajba jutott európai gazdaságokat. Most ebből nem kaptunk meg semmit, és kétséges, hogy megkapunk-e”

– fejtette ki Orbán.

Az anyagból, – amelyet magyar kormány nem hozott nyilvánosságra – kiderült: a tervek szerint a háztartások továbbra is megkapnák az évi 2523 kwh fogyasztásig a rezsivédett árat, felette pedig dinamikusan változó árak mellett vehetnek majd az áramot, ha élnek a lehetőséggel, és így lesz lehetőségük költséget spórolni.

A REPowerEU-fejezet 14 reformot és 14 beruházást tartalmaz, amelyet augusztus 11-ig lehet véleményezni a társadalmi egyeztetési felületen. Az anyag főbb irányairól az Energiaügyi Minisztérium egy közleményt is kiadott, amelyet Facebook-oldalukon tettek közzé.

(Energiaügyi Minisztérium/Facebook)

Valódi Hírek