Nagy bajban van Donald Trump: Akár 20 évre rácsok mögé kerülhet Orbánék kedvenc amerikai elnöke

Itt a vége.

Újból felvetődött annak a lehetősége, hogy vádat emelnek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért feltehetően köze lehetett a január 6-i Capitolium elleni ostromhoz. Az ellene felhozott vádak közül ez számít az egyik legsúlyosabbnak, miközben két másik ügyben már a tárgyalás időpontját is kitűzték. Emellett egy negyedik ügyben is nyomozást folytatnak Trump ellen – írta az Index.

Sajtóhírek szerint összeült egy szövetségi esküdtszék, amely arról hoz döntést, hogy vádat emeljen-e az amerikai igazságügyi minisztérium a volt elnökkel szemben. Az esküdtszék azt vizsgálja, hogy az Egyesült Államok 45. elnökének lehetett-e köze a január 6-i eseményekhez, amikor Trump szimpatizánsai megostromolták a szövetségi törvényhozás, a Kongresszus épületét.

Az esküdtszék nem azt fogja vizsgálni, hogy Donald Trump bűnös-e, hanem hogy az általuk összegyűjtött bizonyítékok megállják-e a helyüket egy esetleges vádemelés során.

Egy ilyen szövetségi esküdtszék korábban már két alkalommal is vádemelést javasolt a korábbi elnökkel szemben: először egy könyvelési csalás ügyében emeltek vádat ellene, majd akkor, amikor a 2016-os elnökválasztás kampányhajrájában egykori ügyvédjével hallgatási pénzt fizetett ki a felnőttfilmes Stormy Danielsnek korábbi viszonyuk elhallgatásáért.

Trump pedig valóban komoly bajban van. Az esküdtszék azért hozta meg döntését, mert az exelnök a floridai birtokán talált titkos és szigorúan bizalmas dokumentumokat többszöri felkérés ellenére sem szolgáltatta vissza az Országos Levéltár kérésére, ami így

szövetségi bűncselekménynek minősül.

A floridai titkos dokumentumokkal kapcsolatban összesen 37 vádpontban emeltek vádat Trump ellen, köztük a legsúlyosabb az úgynevezett Espinage Act (kémtörvény) megszegésével, miután az amerikai állam érdekeit sértve honvédelmi információkat – sajtóhírek szerint többek között az USA nukleáris képességét is tartalmazó – iratokat tárolt, de az igazságszolgáltatás akadályoztatása mellett összeesküvéssel, valamint hamis állításokkal is vádolják.

A bírósági meghallgatáson Trump minden pontban ártatlannak vallotta magát, így tárgyalásra kerül majd sor, amelyet 2024 májusában kezdenek meg.

A vád alapján az esküdtszék akár súlyos,

több évtizedes börtönbüntetést is kiszabhat Donald Trumpra.

Valódi Hírek