Rendkívüli: Az Orbán-kormány megegyezett az Európai Bizottsággal, elküldték a csekkeket

Most jelentették be.

Gulyás Gergely és Kovács Zoltán tartották a mai Kormányinfót „Mit miért tesz a kormány” címmel. A kancelláriaminiszter és a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján a legfőbb téma az Európai Bizottsággal való megegyezés volt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy sikerült megegyezni a jogállamisági mérföldkövekben az Európai Bizottsággal, és a tegnapi kormányülés döntése értelmében

202 millió euró kifizetését kérik az Európai Uniótól

a hétéves költségvetésből. Ezek olyan kis- és középvállalatok támogatásáramentek, amelyeket a kormány már megelőlegezett, így a számlát is meg tudják küldeni Brüsszelbe.

A miniszter örömmel jelentette, hogy – több más uniós tagállammal összefogva – sikerült elérni a kötelező menekültelosztási kvóta érvénybe léptetésének elhalasztását szeptemberig.

Emellett 325 milliárd forintot követelnek az EU-tól pedagógusbér-emelésre azonnal,

800 milliárdot kérnek összeségében.

Gulyás szerint már októberre el fogjuk érni, hogy egyszámjegyű legyen az infláció; idén 1,5%-os gazdasági növekedést várnak, jövőre pedig 4%-ost. 2024-re már csak 6%-os inflációt ígér a kormány. A kötelező akciózás mértékemelésére is kitért, mostantól 10% helyett 15% lesz ennek az aránya. Eddig 3,1 milliárd forint büntetést szabtak ki az árstopok be nem tartása miatt.

A miniszterelnökséget vezető miniszter örömét fejezte ki a tegnap esti felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozása kapcsán, hogy tízből nyolc felvételt nyert hallgató államilag támogatott képzésre nyert felvételt. Azt is a kormány sikereként könyveli el, hogy 10514 pedagógusképzésre jelentkező fiatalt vettek fel, ami jelentősen több a tavalyi számnál.

Döntött tegnap a kormány a Károli Gáspár Református Egyetem támogatásáról.

Az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény évi 15 milliárd forint támogatást fog kapni három évig új kampuszának megépítésére, majd 2026-ban még 45 milliárdot, hogy 2027-ben át tudják adni az új épületet.

Kérdésekre válaszolva Gulyás azt is kifejtette, hogy addig nem adják áldásukat egy unión kívüli ország anyagi támogatására, ameddig minden EU-s tagállam meg nem kapja a neki járó pénzeket. Ezzel azt üzente, hogy addig egy fillér támogatást nem szavaznak meg Brüsszelben a háborúban álló Ukrajnának, ameddig Magyarország meg nem kapja forrásait.

Emellett az M1 kérdezőjének ígéretet tett arra, hogy maradnak a mostani rezsiszabályok, nem lesz a rezsiárban már emelés. Később a 24.hu kérdésére már kicsit kihátrált ebből a kijelentéséből:

elképzelhetőnek tartja,

hogy a vízszolgáltatások díjai emelkedni fognak, de eddig nem tárgyalt erről a kormány.

Az ATV kérdésére Trianon kapcsán a miniszter „történelmi tény” körébe sorolta, hogy vannak elcsatolt területei Magyarországnak, így ezek felemlegetése a miniszterelnök részéről Tusványoson szerinte nem gond, akkor sem, ha ez sérti a szomszédos országok érzékenységét.

Kérdésre kitért arra is Gulyás, hogy bojkottálni fogja a Fidesz-frakció a hétfői, az ellenzék kezdeményezésére összehívott rendkívüli országgyűlési ülést. Erre azért lenne szükség, hogy minél előbb meg tudja szavazni a parlament Svédország NATO-csatlakozását. A miniszter szerint ráér ez még ősszel, akkor a kétharmados parlamenti többség majd rendes ülésen megszavazza a skandináv ország belépését.

A diákok kompetenciamérésén elért gyenge eredményei kapcsán érdekes fejtegetésbe kezdett a a miniszter. Szerinte

ott kiemelkedően rossz a gyerekek teljesítménye, ahol magas a cigányság aránya.

De azt hozzátette, hogy ő nem ért az oktatáspolitikához, így meg kell várni a szakértők részletesebb elemzését, ez csak az ő első benyomása. A héten került napvilágra, hogy a magyar diákok szövegértési képességei minden várakozást alulmúltak az idei kompetenciamérésen.

A Blikk kérdésére egyértelművé tette Gulyás:

kizárt, hogy a Fidesz támogassa Borkai Zsolt polgármesteri indulását.

Mi is megírtuk, hogy Tusványoson a kormány egyik ismert influenszere, Pesty László a Fidesz korrupcióját ostorozta, Lölő-jelenségként utalva az elképesztő gazdagodásokra. Gulyás erre utalva kérdésre elmondta, hogy nem tudja azt a kijelentést kommentálni, amely nem értelmes, összefüggő mondatokban születik, mert ő többször megnézte, de így sem érti az ősfideszes Pesty gondolatmenetét.

Gulyás azt is elmondta, hogy ugyan vizsgálja Lázár János miniszter tárcája a zéró tolerancia eltörlését autóvezetésnél, de ő ezt nem támogatja, mert szerinte

a magyar emberek nem tudnak megállni egy pohár italnál.

Ritkán lehetett hallani Kovács Zoltán hangját az eseményen, de a HVG kérdésére megmagyarázta, miért volt szüksége a brüsszeli Magyar Háznak egy 80 milliós luxuszongorára. Ez szerinte támogatja a magyar uniós elnökség sikerét (?) 2024-ben majd. Más kérdésre pedig arról beszélt, hogy a Nemzetközi Úszószövetség adókedvezményekkel és közpénzből felépített székházzal való idecsábításával Magyarország híre fog menni a világban.

Szóba jött az építőipar visszaesése is, de Gulyás szerint a jövő év második felében legkésőbb újra lendületbe fog jönni a kormánynak kiemelten fontos gazdasági ágazat.

A miniszter követendő példaként hozta fel Németországot, ahol szándékos emberölésnek minősül, ha valaki életét veszti egy közúti illegális autóversenyzés balesetében.

A csütörtöki kormányinfót alább lehet visszanézni:

Valódi Hírek