Csúnyán ráfáztak Orbánék: Pert vesztett a kormány, ki kell adniuk a titkos határozatokat

Az ítélet jogerős.

Azok után, hogy a Fővárosi Törvényszék március 17-én kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a hvg.hu-nak adott igazat a kormánnyal szemben, majd a Fővárosi Ítélőtábla június 13-i másodfokú, jogerős ítéletében is megerősítette ezt, úgy cirka három tucat, több mint 10 évig eltitkolt kormánydöntés tartalma kerülhet nyilvánosságra – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

A lap még tavaly augusztusban indított közérdekű adatigényléssel kapcsolatos pert, miután a kormány nem adta ki több tucat, eddig nyilvánosságra nem hozott döntését a lap adatigénylésére, viszont az úgynevezett „kétezres” kormányhatározatok elvileg nem is titkosak.

Azonban mégsem lehet tudni, hogy ezek mit tartalmaznak, mivel a Magyar Közlönyben nem jelennek meg, csak az érintetteknek küldik ki őket. Arra hivatkoztak, hogy ezek a keletkezésüktől számított 10 évig nem nyilvánosak, mert „döntéselőkészítő anyagnak minősülnek”, viszont azokat a határozatokat sem adták ki, amelyeknél már lejárt az említett idő.

A jogerős döntés értelmében most viszont ki kell adni a tíz évnél régebbi dokumentumokat:

  • 2010-ből 14-et,
  • 2011-ből 19-et,
  • 2012-ből pedig az április 27-e előttieket kell, hogy nyilvánosságra hozzák.

Mint írták, szintén megismerhettek néhány, már 2013-ban született „kétezres” határozatot is, és a tíz évvel ezelőtti dokumentumokból kiderült, miként igyekezett a kormány titokban pénzeket elvonni területekről, vagy épp az állampapír felé „terelni” a lakosságot. Ezekből kiderült az is, hogy Orbánék előszeretettel titkolták el ilyen módon a számukra kényes kormánydöntéseket.

Valódi Hírek