Súlyos járvány törhet ki Ukrajnában

Kritikus a helyzet.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az oltásellenes hangulat miatt már az ukrajnai háború kitörése előtt is alacsony volt a kanyaró elleni átoltottság az országban. Mindez a háborúval együtt csak fokozza annak lehetőségét, hogy Ukrajnában kitörjön a járvány.

A Euronews beszámolójában arról írt, hogy szeptemberben oltatlan gyermekek ezrei térhetnek vissza az ukrán iskolákba. Ihor Kuzin egészségügyi miniszterhelyettes közölte: a legnagyobb veszélye egy kanyarójárvány kirobbanásának van.

„Az első kanyarókitörés Ukrajnában a 2017-2019-es időszakban történt, ez hatalmas járvány volt, a kormány csak enyhíteni tudta.

Akkoriban mintegy 115 ezer gyermek betegedett meg”

– mondta Kuzin.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint 2022-ben az 1 éves gyermekeknek csak 74 százaléka, a 6 éveseknek pedig 69 százaléka kapta meg az első, illetve a második kanyaró elleni védőoltást.

Ezek a gyerekek, valamint azok, akik 217 éves koruk között elmulasztották a rendszeres védőoltásokat, olyan osztálytermekbe kerülnek, ahol sokkal nagyobb fertőzési kockázatoknak vannak kitéve.

Kuzin szerint legalább 260 ezer gyermeket kellene sürgősen beoltani ahhoz, hogy ne legyen akkora a járvány veszélye.

A kanyaró cseppfertőzés útján terjedő, erősen fertőző betegség, amelynek szövődményei között tüdőgyulladás és agyvelőgyulladás is szerepel. Szinte teljes mértékben megelőzhető védőoltással – írta az infostart.hu.

„Szeptember elsejéig,

az iskolakezdésig ezeket a gyerekeket be kell oltani”

– hangsúlyozta az egészségügyi miniszterhelyettes.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint Ukrajna a 2022 februárjában megindult orosz invázió után még sebezhetőbbé vált a fertőző betegségekkel szemben. Sokakat nem oltottak be, miközben az óvóhelyeken rengeteg ember zsúfolódik össze, ami megkönnyíti a járvány kialakulását.

„Amikor a háború megkezdődött, rájöttünk, hogy az országban a legnagyobb egészségügyi kockázatot a diftéria és a kanyarójárványok jelentik. Most az a fontos, hogy a járvány mértékének megfékezése érdekében beoltsuk az országban tartózkodó oltatlan gyermekeket”

– mondta Vusala Allahverdijeva, a WHO betegségmegelőzési és immunizációs szakértője.

Az Egészségügyi Minisztérium az UNICEF közreműködésével mobil oltócsoportokkal is dolgozik majd az elkövetkező hónapokban,
hogy elérjék azokat, akiknek az invázió miatt el kellett költözniük városaikból vagy falvaikból – ismertették.

Andrij Pasinnyij, a minisztérium immunizációért felelős vezetője arra biztatta az ukránokat, hogy a kritikus helyzetben ne fordítsanak figyelmet az oltásellenesek hangokra.

Valódi Hírek