Baj van? Karácsony Gergely hirtelen komoly drágulást jelentett be

Számít a Fidesz-propaganda támadására az intézkedés után.

Szeptembertől egy BKK-vonaljegy 450 forintba kerül majd, a buszokon megvásárolható jegy 600 forint, a 10-es gyűjtőjegy 4000 forint lesz. Ugyanakkor a bérletek ára nem változik – jelentette be Karácsony Gergely pénteken a Facebook-oldalán.

Jelenleg 350 forintba kerül a vonaljegy, és 3000 forint a gyűjtőjegy ára.

A főpolgármester szerint a budapesti közösségi közlekedés biztonsága érdekében, valamint a bérletek drágulásának megakadályozása miatt kellett meghozni a döntést.

Karácsony Gergely közösségi oldalán részletezte az indokokat, bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„Meg kell emelnünk a BKK vonaljegyek árait, hogy a bérletekét ne kelljen és

biztonságban legyen a budapesti közösségi közlekedés.

Megtesszük az elkerülhetetlent, a BKK vonaljegyek árának emelését, mert a kormányzati sarcpolitika immár a közösségi közlekedés működtetését veszélyezteti. A bérletárak viszont továbbra is változatlanok maradnak, és

fenntartjuk a 14 év alattiak és az álláskeresők ingyenes utazását!

A hátteret már sokszor elmondtam. Működtetjük és fejlesztjük a közösségi közlekedést. Csak az elmúlt évben több száz új busz és félszáz troli érkezett. Új, korszerű villamosok álltak szolgálatba, és befejeződött az M3-as metró felújítása. Közben a kormány 15-szörösére emelte a budapestiekre kirótt elvonást és ma már Budapest finanszírozza a kormányt, és nem fordítva.

Hogy miért most, miért ennyivel és miért pont a vonaljegyet?

1️⃣ A vonaljegyek ára 10 éve változatlan, a MÁV, a Volán és számos nagyváros már árat emelt az elmúlt hónapokban – Budapesten sem tehetünk mást. Főleg mivel a kormányzati megszorítások már a város működőképességét veszélyeztetik. Előbb-utóbb emelnünk kellene és

sokkal tisztességesebb ezt a választás előtt őszintén megtenni,

mint a választás után sunnyogva.

2️⃣ Jelenleg a magyar városok közül Budapesten az egyik legolcsóbb a vonaljegy.

Az emelés mértéke most az elkerülhetetlen minimum.

Szeptembertől egy vonaljegy 450 forintba kerül majd, az úgynevezett fedélzeti vonaljegy, vagyis a buszokon megvásárolható jegy 600 forint, a 10-es gyűjtőjegy 4 ezer forint lesz. Ez az emelkedés a töredéke az elmúlt tíz év inflációjának – ha annyival emelnénk, mint amennyivel egy gombóc fagyi ára nőtt az elmúlt évtizedben akkor 990 forint lenne egy jegy. De ennél sokkal kevesebbel emelünk, a bérletek ára pedig – a vágtató infláció ellenére is – változatlan marad.

3️⃣ És miért a vonaljegyet?

Hogy a bérleteket ne kelljen. És hogy arra ösztönözzük az embereket, hogy alkalmi jegyvásárlás helyett inkább bérletet vegyenek és ha már bérletük van, akkor még többet használják a közösségi közlekedést – amivel mindenki jobban jár.

Az elmúlt években mindent megtettünk, hogy a kormányzati megszorításokból a lehető legkevesebbet érezzenek meg a budapestiek. Most a minimumot léptük meg a biztonságosan működő Budapest érdekében, a jövő érdekében.

Számítok a kormánypropaganda támadásaira, akik nyilván megfeledkeznek majd arról, hogy az állami közlekedési cégek ennél nagyobb arányban emeltek. De még inkább számítok a budapestiek megértésére.”

(Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek