Összegyűltek az ellenzéki aláírások, Kövér László kénytelen összehívni a rendkívüli parlamenti ülést

Az ellenzék dolgozni akar.

Az ellenzéki parlamenti pártok — a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, az LMP és Párbeszéd — benyújtottak egy kezdeményezést rendkívüli parlamenti ülés összehívására. Azért tettek így, mert öt másik téma mellett Svédország NATO-csatlakozásáról is szeretnének szavazást az Országgyűlésben.

A hat ellenzéki párt nevében a Momentum járt el. A párt összeszedte azt a 40 aláírást, amely szükséges ahhoz, hogy indítványozni tudják a parlament összehívását Kövér Lászlónál.

Mivel a fideszes házelnöknek mérlegelési jogköre nincs, így a kellő számú aláírás mellett — ami jelenleg már megvan — kötelező kitűznie az ülést, és erről 8 napon belül döntenie kell.

A parlamenti vitanapot július 24-e és 31-e között kell összehívnia Kövérnek.

Az ellenzéki pártok a hónap utolsó napját kérték, de erről mindenképp a házelnök fog dönteni.

De nézzük, hogy milyen napirendi pontok vannak:

1. A Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló kormányelőterjesztés

2. Az Orbán-kormány által tervezett megszorítások miatt a magyar családok megsegítése érdekében szükséges intézkedésekről szóló DK-s javaslat.

3. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló 2021. évi IX. törvény összeférhetetlenségi szabályok szigorítása érdekében történő módosításáról szóló DK-s javaslat.

4. Az Erasmus- és a Horizont-programok finanszírozásának biztosításáról szóló Jobbik-javaslat

5. Magyarország klímavédelmi vállalásainak erősítéséről szóló Párbeszéd-javaslat

6. A klímavédelemről szóló 2020. évi XLIV. törvény szélerőművek létesítése érdekében szükséges módosításáról szóló Párbeszéd-javaslat

Arról írtunk, hogy hazánk utcai harcosát, vagyis Orbán Viktort vélhetően az egyik haverjának — aki nem mellesleg a török diktátor — az álláspontja győzte meg arról, hogy érdemes beengedni a svédeket a NATO-ba. Bár az Országgyűlés külügyi bizottságának a vezetője, Németh Zsolt legutóbb kiemelte, hogy még nincs végleges álláspontjuk ebben a kérdésben.

Hozzátette: a törökök is ősszel szavaznak a svédek ügyéről.

Vélhetően a magyarok védelmezője megvárja, hogy mire jutnak a törökök,

és csak azután szavaztatja meg a fideszes politikusokkal a svédek NATO-tagságát.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek