Mi történt? Nemzetközi balhé kerekedett Novák Katalin ruandai látogatásából

Elhatárolódtak tőle.

Idén 6 ezer fő részvételével tartották meg a ruandai Kigaliban a nők jogainak és egészségének javítását célul kitűző, a nemek közötti egyenlőséget szorgalmazó Women Deliver konferenciát. Az esemény elnöke és ügyvezető igazgatója, Maliha Khan nyílt levélben igyekezett nyugtatni a Novák Katalin magyar köztársasági elnök szereplése miatt felháborodott résztvevőket – írta a qubit.hu.

Maliha Khan azt mondta, a konferenciának idén otthont adó Ruanda a szervezéskor „minden államfő és kormányfő közreműködését kérte,

bár nem értettek egyet azzal a döntéssel, hogy [Nováknak] fellépési lehetőséget is biztosítottak”.

Közleményében hozzátette, hogy „a nyitóceremóniát a konferenciának otthont adó ország vezette le, a fellépők meghívása az ő hatáskörük volt. Ruanda kormánya és a Women Deliver között jó az együttműködés, csodálatos partnerek és házigazdák voltak.”

A magyar köztársasági elnök szereplésével kapcsolatban leginkább az abortuszhoz való joggal, valamint az LMBTQ+ közösségekkel szembeni fellépését bírálták, visszautalva azokra az időkre, amikor Magyarország családügyi minisztereként tevékenykedett.

Kahn ezzel kapcsolatban kiemelte, Novák hivatalos ruandai útja egyik állomásaként érkezett a konferenciára, majd kifejtette:

„Nagyon kevés dolog van, amit magaménak vallok Novák elnök hiedelmeiből

és biztos vagyok abban, hogy ő is nagyon kevés dologgal ért egyet az enyéimből, különösen ha a nők szerepéről, reprodukciós jogairól, a velük szembeni társadalmi igazságosságról vagy más ügyekről van szó. Fontos azt is leszögezni, hogy ha feminista közösségként el szeretnénk érni a céljainkat,

olyanokkal is fenn kell tartanunk a párbeszédet, akikkel nem értünk egyet.

A Women Deliver álláspontja a nemi esélyegyenlőséggel és a nők jogaival kapcsolatban megingathatatlan és egyértelmű. Eltökéltek vagyunk az értékeink mellett, miközben bármilyen visszajelzést, eltérő véleményt és kritikát meghallgatunk.

Novák elnök nyitóünnepségen történt szereplése nem tükrözi és nem jelzi előre,

hogy az értékeinktől bármilyen módon eltérjünk.”

Novák Katalin Kigaliban arról magyarázott: „az országomban megvalósul az egyenlőség, mert nálunk több nő szerez egyetemi diplomát, mint férfi, és általában is egyenlő hozzáférésük van a nőknek mindenhez”.

„Egy nő még akár köztársasági elnök is lehet”

– jelentette ki Novák, majd a saját példáján keresztül arról beszélt, hogy Magyarországon egy nő jogai leginkább akkor sérülnek, ha gyermeket szeretne szülni. Ennek a jogsérelemnek a kiküszöbölésén dolgozik unikális családpolitikájával a magyar kormány – próbálta nyugtatni a felháborodott résztvevőket Novák.

Novák magyarázott ugyan még arról is, hogy Magyarország vonatkozásában szerinte az a fejlesztendő terület, hogy az országgyűlésben a nők aránya nem éri el a 15 százalékot – míg Ruandában a nők vannak többségben a parlamentben – , illetve hogy a magyar kormánynak egyetlen női tagja sincs (Varga Judit kilépése után).

Novák különös előadását a hallgatóság néma csenddel fogadta,

sokakban mély visszatetszést is kiváltottak a hallottak,

ezt pedig nem is leplezték Novák előtt.

A konferencia elnöke Novák kijelentéseire úgy reagált:

„én személy szerint örülök a visszajelzésnek. Novák elnök nemi esélyegyenlőséggel, befogadással, szexuális és reproduktív egészséggel és jogokkal kapcsolatos nézetei

semmilyen módon nem egyeznek a Women Deliver álláspontjával, ennek nyomán én örülök a felháborodásnak.”

Valódi Hírek