Mi történt? Azonnal visszatáncoltak Orbánék, miután Brüsszel befenyítette a magyar kormányt

Egyből átírták a szabályokat.

Azok után, hogy múlt hét pénteken uniós bírósági perrel fenyegette meg a magyar kormányt az Európai Bizottság a szénexportot korlátozó szabályok miatt, hétfő éjjel egy kormányrendelettel csendben rögtön eltörölte azokat, amely szabályokat egyébként tavaly nyáron még hangosan kommunikált a kabinet – hívta fel a figyelmet a Portfólió.

A Bizottság múlt pénteken a kötelezettségszegési eljárási csomagjának keretében már meg is indokolta, miért látta az uniós joggal összeegyeztethetetlennek a magyar kormány által tavaly bejelentett különféle széntermékek bejelentési kötelezettségére vonatkozó lépését.

A magyar kormánynak két hónap állt volna rendelkezésére, hogy a bizottsági kifogásra reagáljon, de valójában egy munkanapon belül megtette ezt, mert a hétfő éjjeli Magyar Közlönyben máris megjelent a 316/2023. (VII. 17.) számú kormányrendelet, amely egyszerre húsz (!) korábbi vészhelyzeti kormányrendeletet helyezett hatályon kívül mától,

köztük éppen a szénexportra vonatkozót is.

A szénexport korlátozására vonatkozó 343/2022-es kormányrendelet tehát hatályát vesztette, ami azt jelenti, hogy a tavaly nyár végén az energetikai-veszélyhelyzet kihirdetése miatt – a tűzifa-korlátozással párhuzamosan – bejelentett szigorító kereteknek vége lett.

Az új kormányrendeletbe bújtatott döntés tehát csendben hatályon kívül helyezte a tavaly jelentős kormányzati kommunikációs propaganda mentén bejelentett szabályrendszert. Mindennek értelmében pedig a lényeg az, hogy

innentől kezdve szabadon vihető ki az országból kőszén és brikett is,

valamint a megjelölt konkrét nyersanyagok. Mint írták, emiatt a kötelezettségszegési eljárás várhatóan megszűnik, és így a kilátásba helyezett uniós bírósági per miatt sem kell már aggódnia a magyar kormánynak.

Megjegyezzük, várhatóan lesz még dolguk Orbánéknak, hiszen Magyarország ellen jelenleg 125 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban.

Valódi Hírek