Tarlós szerint Karácsony nőies, ezért alkalmatlan Budapest vezetésére

Van, aki nem változik.

Meglepően fogalmazott elődjéről Karácsony Gergely főpolgármester az Index műsorában.

„Volt köztünk egy személyes szimpátia a politikai értékrendbeli különbségek ellenére is. Nagyon becsületes embernek tartom, de a főpolgármesteri működése kapcsán sok kritikám volt, mert ő túlságosan régimódi”

– jelentette ki a főpolgármester Tarlós István volt főpolgármesterről.

Karácsonyt kérdezték többek között a Lánchídról, valamint a főváros közösségi közlekedéséről és a pénzügyi helyzetéről is. A beszélgetésből az is kiderült, melyik fronton dőlhet el a jövő évi önkormányzati választás.

A főpolgármester után lehetőséget biztosítottak elődjének is, hogy kifejthesse Budapesttel kapcsolatos gondolatait. Tarlós István a portálnak adott interjújában egyebek mellett arról beszél, hogy

  • milyen költségvetési számok cáfolhatják a Budapest kivéreztetéséről szóló állításokat;
  • mit gondol a folyamatosan emelkedő szolidaritási hozzájárulás kötelező befizetéséről;
  • vállalja-e a ráaggatott „régimódi” jelzőt;
  • miből gondolja azt, hogy Karácsony Gergely „feminin”;
  • milyen a regnáló főpolgármesterrel a személyes viszonya;
  • jó ötlet volt-e a Lánchíd autómentessé tétele;
  • illetve, hogy milyen esélyei vannak a jobboldalnak Budapesten a jövő évi önkormányzati választásokon.

„Sosem állítottam, hogy a főváros könnyű helyzetben lenne. 33 éve tart a vita, hogy az a forrás, amit Budapest a központi költségvetésből kap, az sok, épp elég vagy kevés.

Nekem is voltak vitáim a saját kormányommal,

de ez a városvezetés nem európai stílusban kommunikál. Így nem lehet együttműködést elvárni. Gyakori érv, hogy Budapest termeli meg az ország GDP-jének 38 százalékát. Ez azonban csak formálisan igaz, ugyanis sok cég Budapesten van bejelentve, itt is adóznak, de a termelő tevékenységüket vidéken végzik. Ezt sosem teszik hozzá”

– fejtette ki a levitézlett főpolgármester.

Tarlós azt mondta: 2019-ben több mint 200 milliárdos tartalékkal adta át Budapestet, ebből a Városháza tartaléka októberben 200 milliárd volt, 160 milliárd értékpapírban, 40 készpénzben.

Hozzátette: az elmúlt 4 évben szinte semmilyen ígéret nem teljesült, önálló fejlesztés nem indult, nem épültek P+R parkolók és az útfelújítások terén sem dolgoztak le semmit a hátrányból.

„Emlékeztetőül, én 250 milliárdos adóssággal vettem át a kasszát, ő még a sajátos számai szerint is 186 milliárdos többlettel. Ki volt akkor könnyebb helyzetben?”

– nosztalgiázott Tarlós.

Ugyanakkor Tarlós váratlan őszinteséggel beszélt a Karácsony Gergellyel való kapcsolatáról is. Arra felvetésre, hogy milyen a személyes viszonya a főpolgármesterrel, Tarlós úgy felelt:

„Elvileg pozitív. Telefonban egyszer azt is mondta még jóval 2019 előtt, hogy ha újra elindulok a főpolgármesteri székért, akkor ő nem aspirál rá. Nyilván ez egy túlzó kedvesség lehetett a részéről. Most azt nyilatkozta, hogy nagyon becsületesnek tart, aki a városát is szereti, de »nagyon régimódi« vagyok. Ez bizonyos értelemben igaz, amire azt felelhetném, hogy

Karácsony Gergely pedig szerintem feminin típusú férfi (sic!), mert ez is igaz.”

Hogy ez miért tartja problémának, arról nem mondott semmit. Kérdésre válaszolva azonban Tarlós felfedte, miért tartja nőiesnek a főpolgármestert.

„A mozgásából, a beszédstílusából, az ijedt megnyilvánulásaiból, hogy problémákkal szembesül, azonnal másokra mutogat, a sajtó képviselői elől bujkál, Kiss Ambrust tolja eléjük rendszeresen a kellemetlen ügyekben.

Semmiért nem vállal személyes felelősséget. Ott volt például annak idején a patkányirtási szerződés, amit én sosem láttam, ő az illetékes bizottság tagjaként megszavazta, majd elkezdett utána rögtön »tarlósozni«.

Ezek nem különösebben férfias tulajdonságok.

Hasonlóképpen járt el korábban a zuglói parkolás ügyében is, amit zuglói polgármesterként ő kezdeményezett, majd a fővárosra fogta”

– állította Tarlós, aki az is elmondta, legutóbb a születésnapján beszéltek egymással Karácsonnyal.

„Ő is felköszöntött engem, én is őt. Ma sem utáljuk egymást, noha nagyon eltérő személyiségek vagyunk, és a város vezetéséről is mást gondolunk. Én műszaki végzettségű vagyok, ő pedig szociológus”

– mondta.

A Tarlós Istvánnal készült teljes interjú >>ITT<< olvasható.

Valódi Hírek