Nagy Szabolcs: Vége a fizetetlen gyakornokság korának? Az Európai Parlament kész megoldani a kialakult helyzetet

Végre véget érhet a gyakornokok kizsegerelésének időszaka.

Tisztán emlészem arra az időszakra, amikor az alapképzésem során kötelező egyhónapos szakmai gyakornoki munkát kellett végeznem azért, hogy a képzésem végén részt tudjak venni majd a záróvizsgán, és megkaphassam a diplomámat.

Mint mindenki másnak, nekem is azzal kellett szembenéznem, hogy ingyen munkát fogok végezni; saját magamnak kell állnom a szállásom, étkezésem és a mindennapi élet költségeit abból a célból, hogy az önéletrajzomba bekerüljön: jó helyen végeztem a gyakornokságomat.

De mit jelent a fizetetlen gyakornokság vége, és hogyan szeretné ezt elérni az Európai Parlament?

Nos, egy kis pontosítást igényel a mondat, hiszen az Európai Parlamentben a szocialisták frakciója, az S&D az a politikai tömörülés, amely zászlóshajójára tűzte a kérdést, és a közösségimédia-kampányokon túl számos lépést tett, hogy

megszüntesse a diákok ingyenes munkavégzését.

Tévedés azt gondolni, hogy egy gyakornok csak kávét főz és a napi újságot hozza el az irodába.

A gyakornokok ugyanis érdemi munkát végeznek,

így munkavállalóként kell kezelni és fizetni őket.

Az S&D képviselői már május óta sürgetik, hogy egy átfogó uniós jogszabály szülessen, amely a nyílt munkaerőpiacon is minden gyakornokot munkavállalóként kezel. Ez többek között olyan előnyökkel járhat, mint például írásos megállapodások megkötése tisztességes munkafeltételekkel, a szociális védelemhez – például az egészségbiztosításhoz, a munkanélküli-ellátáshoz és a fizetett szabadsághoz – való hozzáférés, valamint a gyakornokság munkatapasztalatként való elismerése a munkaerő-felvétel során.

Különböző típusú gyakornokságok léteznek. Van olyan, amit cégek hirdetnek meg a szabadpiacon, továbbá vannak olyanok is, amelyek a nemzeti tanterv részét képezik.

Míg a szabadpiaci gyakornokság esetében az Európai Parlament várhatóan egy európai szintű, irányelv formájában történő szabályozás érdekében fog javaslatot tenni, addig a tanterv részét képező gyakornokságok már nem szabályozhatók európai szinten, hiszen ezek tagállami hatáskörbe tartoznak. Utóbbi esetében az Európai Parlament a jelenlegi ajánlást kívánja majd jogilag kötelező érvényű határozattal felváltani.

A tanterv keretében dolgozó gyakornokoknak is hozzáférést kell biztosítani a szociális védelemhez, és a helyi körülményeket figyelembe vevő pénzügyi kompenzációt kell számukra fizetni a szükséges költségeik – például szállás, étkezés és közlekedés – fedezésére.

Az Európai Parlament

tűrhetetlennek tartja, hogy akár a közszféra, akár a privátszféra kizsigerelje a gyakornokokat.

Most pedig a tagállami kormányoknak kell választaniuk: a fiatalok pártján állnak, vagy továbbra is zöld utat adnak a fiatalokat kizsigerelő további ingyen munkának?

Nagy Szabolcs

Valódi Hírek