Nagy a baj: Vészjósló jövőt vázolt Magyarországnak a volt pénzügyminiszter (+videó)

Tovább fog romlani az életszínvonal – figyelmeztetett.

Már a 2022-es választás előtt is baj volt a gazdaságban, és a kormány azért osztogatott, hogy a lakosság ne érezze a bajt – hívta fel a figyelmet Oszkó Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A korábbi pénzügyminiszter úgy látja, ugyan most megnőhetett Varga Mihály hatalma, de a jelenlegi helyzetre nincsenek hirtelen megoldások. Megjegyezte, a jegybanki alapítványokba került pénzek most jól jönnének a Magyar Nemzeti Bank (MNB) veszteségének csökkentéséhez.

„Inflációban is megvertük a világot, de ez nem egy dicsőséges győzelem”

– jelentette ki Oszkó Péter, aki szerint kivérzett a magyar költségvetés, és a kétszámjegyű kamatszint olyannyira megterheli az ország költségvetését, hogy

„minden másra elfogy a pénz”.

„Ez a kamatszint gyakorlatilag kiüríti a költségvetést, ezermilliárdos plusz terheket jelent”

– mutatott rá.

Elmondta: egy esetleges kamatcsökkentés önmagában nem oldaná meg a problémát, ahhoz gazdasági növekedés kellene, de ezek a kilátások sem kecsegtetnek. A jövő évi költségvetésben a kormány magasabb kamatteherrel számol, mint az idei – jelezte.

„Ez nem egy hirtelen kezelhető, néhány intézkedéssel visszaszorítható válság, hanem

sikerült egy olyan jelenséget összehozni, ami jó sokáig el fog minket kísérni”

– hangsúlyozta.

Közölte: Magyarország akkor is szórta a pénzt, amikor már látszott, nagy infláció és adósságnövekedés lesz belőle. A szakember szerint azért költöttek el plusz ezermilliárdot a 2022-es választás előtt, hogy a lakosság ne érezze, hogy már nagy baj van.

Oszkó Péter arról is beszélt, hogy a kormány abban reménykedik, a jegybank visszatermeli majd a saját veszteségét és nem neki kell kifizetnie. Hozzátette: ezt nem tartja teljesen alaptalan várakozásnak, azonban nem egy-két évvel kell számolni. A jegybanki alapítványokba került pénzek most nem jönnének rosszul, hogy csökkenteni lehessen a veszteséget – jegyezte meg.

„A jegybank a gyengülő forinton tud a legkönnyebben pénzt keresni”

– mondta, jelezve, várhatóan a gyengülő forintra kell számítani a jövőben.

„Romlani fog az életszínvonal nem csak idén, de valószínűleg jövőre is”

– hívta fel a figyelmet.

„Az országot nem fenyegeti csődhelyzet, de karácsonykor is ezt fogjuk még érezni”

– tette hozzá Oszkó Péter.

Videó:

Valódi Hírek