Micsoda öröm! Pár forinttal olcsóbb lett a tej, „szárnyal” a magyar piac

De jó!

A GVH, vagyis a Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálta a hazai tejpiacot és kimagasló szakértelmükkel megállapították: hazánkban bizony csökkenésnek indult a tejtermékek ára.

Majd hozzátették: ha az éves adatokat szemléljük, akkor arra lehetünk figyelmesek, hogy

lassult az említett termékek drágulásának az üteme.

Kiemelték, hogy júniusban az előző hónaphoz, vagyis májushoz képest 2,7 százalékkal csökkent a tej, 2,3 százalékkal a sajt ára.

Észrevételeik alapján

a vaj és a vajkrém 2,8 százalékkal lett olcsóbb.

Nem győzték hangsúlyozni, hogy a Versenyhivatal által működtetett úgynevezett „árfigyelő rendszert” hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában alkalmazzák, vagyis legalább 60 termékcsoport árait tartalmazza.

Leszögezték: azok a vásárlók, akik használják a „rendszert” külön termékkategóriák, szerint hasonlíthatják össze a tejtermékek árait, így

megtalálhatják a számukra legkedvezőbb ajánlatokat.

A közleményt alább olvasható:

„Az árfigyelő számos tejtermék árának az összehasonlíthatóságát is biztosítja

Budapest, 2023. július 14. – Közzétette végleges jelentését a tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatáról a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra a jelentéstervezetet, amelyben a versenyhatóság szakértői hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése, illetve a hazai termelők versenyképességének erősítése érdekében.

A javaslatok közül azóta már több is hasznosult; augusztus 1-jétől kivezetik az árstopokat, a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej alapárprognózis módszertanát, július elsején pedig elindult az online árfigyelő rendszer, amelyben számos tejtermék napi szintű árai is nyomon követhető hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában.

2023. január 20-án, az élelmiszerpiacok közül elsőként a tej és tejtermékek piacán indított gyorsított ágazati vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal.

Az eredményeket összefoglaló jelentéstervezetet a GVH április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra.

Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság szakértői hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése érdekében.

Felvetették a nyerstej árképletének felülvizsgálatát, szakmai segítséget ajánlottak az élelmiszer árstoppal kapcsolatos jövőbeli jogalkotói megfontolásokhoz, javasolták a fogyasztói árak összehasonlíthatóságának erősítését, felvetették a növényi italok piaci pozíciójának javítását, a fenntartható csomagolás ösztönzését, illetve további hatósági fellépést is szükségesnek tartottak az élelmiszerkereskedelem területén.

Április 26-án a GVH öt hazai szakmai szervezettel és az Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatait, majd május 17-én a GVH és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetői már arról állapodtak meg, hogy a magyar termelők és feldolgozók versenyképességének erősítése, illetve a tejtermékek fogyasztói árának csökkentése érdekében

a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej alapárprognózis módszertanát.

Az online árfigyelő rendszer, amelyet a GVH működtet, július elsején indult el.

Az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető honlapon hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában, több mint 60 termékcsoport árai között kereshetnek a felhasználók.

Az árfigyelő rendszer segítségével a tejtermékek árait külön termékkategóriák segítségével hasonlíthatják össze a vásárlók, akik így megtalálhatják a legjobb ajánlatokat és a számukra legkedvezőbb termékeket.

Ezáltal időt és pénzt takaríthatnak meg vásárlásaik során.

Az elmúlt hónapokban – egyidőben a nemzeti versenyhatóság célzott vizsgálatával, illetve a javaslatai hasznosulásával – egyébként jelentősen lassult a tejtermékek drágulása. A KSH adatai szerint tavaly decemberben tejtermékek árai még közel 80%-kal haladták meg az egy évvel korábbi árakat.

Ez 2023 júniusára a tej esetében 26,7%-ra, a sajt esetében pedig 23,3%-ra mérséklődött éves összehasonlításban.

2023 júniusában a tejek és tejtermékek árai már a megelőző hónaphoz képest is csökkenésnek indultak:

a tej 2,7%-kal, a sajt 2,3%-kal, a vaj és vajkrém 2,8%-kal lett olcsóbb

az egy hónappal korábbi árakhoz képest.

A hazai árak alakulását az európai piaci folyamatok is befolyásolták.

A célzott vizsgálatokkal, az infláció csökkentését szolgáló javaslatokkal, valamint az online árfigyelő rendszer működtetésével és fejlesztésével a Gazdasági Versenyhivatal elsődleges célja a magyar fogyasztók segítése, a piaci verseny ösztönzése.

A gyorsított ágazati vizsgálat végleges jelentése elérhető ezen a hivatkozáson.”

Ha mindez nem lenne elég, és 97 oldalon keresztül szeretnéd olvasni , hogy mennyire dübörög a piac, , akkor >>ITT<< megteheted.

(Gazdasági Versenyhivatal/Közlemény)

Valódi Hírek